Šta je Kijev dao Poljacima, a šta Moskva Ukrajincima?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je u ponedeljak, na godišnjicu Volinskog masakra nad Poljacima, u Vrhovnu radu predlog zakona kojim se Poljacima daje poseban status u Ukrajini.

„To se može posmatrati kao suprotnost nekadašnjoj situaciji kad su nastojali da se oslobode Poljaka po svaku cenu, pa i lišavajući ih života. Danas Ukrajina tim aktom i potezom predsednika upućuje simbolički poziv, govori :ovde su vam radi na osnovu posebnih prava“, komentarisao je poljski predsednik Andžej Duda predlog ukrajinskog predsednika.

Duda je pozvao Poljake da s delikatnosti evociraju uspomene na krvavu nedelju s obzirom na sadašnju situaciju.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine oštro je reagovalo na ukaz, koji je u ponedeljak potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, a kojim se svim gradjanima Ukrajine nudi mogućnost da po pojednostavljenoj proceduri steknu rusko državljanstvo.

Od 2019.godine pojednostabljena procedura za sticanje ruskog državljanstva vazila je za gradjane Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike, podseća Komersant.

Od maja 2022.isto pravo imaju stanovnici Hersonske i Zaporoške oblasti, koje je pod svoju kontrolu stavila ruska vojska.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com