U jednoj su stvari muškarci daleko iza žena

Bilo da se radi o evropskoj ili azijskoj zemlji, razvijenom zapadu ili siromašnom istoku jedno im je zajedničko: svuda žene prosečno žive duže nego muškarci.

Negde je ta razlika manja, negde veća, tek, 2019. godine rodjene žene živeće prosečno 4,4 godine duže nego iste godine rodjeni muškarci: prosečno 74,2 godine živeće žene, a prosečno 69,8 godina muškarci.

Na te procene koje je prošle godine objavila Svetska zdravstvena organizacija oslanja se Business Insider u svom tekstu.

Fenomen je odavno poznat i kao njegov uzrok u igri su dosad bili razni faktori svi vezani za razlike u stilu života izmedju muškaraca i žena.

Povodom 8. marta, koji se širom sveta slavi kao Dan žena, Business Insider prenosi još jedno naučno otkriće, koje razlog za žensku dugovečnost nalazi u genetici.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Novi Južni Vels u Sidneju, kao prvo, pokazuje da ova zakonomernost ne postoji samo u ljudskom rodu, nego ženke žive duže od mužjaka i kod većine životinjskih vrsta.

Proučavano je, naime, 226 životinjskih vrsta i utvrdjeno da kod svih ženke žive duže od mužjaka sem kod ptica.

A razlika izmedju svih tih životinjskih vrsta i ptica je u sledećem. Kod životinjskih vrsta, gde ženke žive duže, one imaju dva rodna X-hromozoma, a mužjaci jedan X i jedan Y hromozom.

Tako je i kod ljudi.

Kod ptica se taj hromozom ne zove X-hromozom nego Z – hromozom, ali dva imaju mužjaci, a ženke samo jedan. I kod ptica, utvrdili su naučnici u Sidneju, mužjaci žive duže nego ženke.

Naučnik istraživač sa Univerziteta Novi Južni Vels Zoe Xirokostas kaže da su naučnici izveli zaključak da dupli X-hromozom „jača“ svog nosioca: i sve važne nasledne informacije prisutne su duplo, pa ako u jednom X-hromozoma postoji problem, na primer neka mutacija, drugi hromozom to može da kompenzuje i spreči pojavu bolesti!.

I na kraju sumarni zaključak: živa bića koja imaju dupli X-hromozom, žive za 17,6% duže nego oni s jednim X-hromozomom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com