Američka studija izvodljivosti o deljenju Gazivoda

Ako je suditi po zvaničnim verzijama dogadjaja, tokom razgovora koji su u petak vodjeni u Beloj kući, kombinat Trepča nije stavljen na sto razgovora, ali jezero Gazivode jeste.

Sudeći po komentarima koji su pre vašingtonskih razgovora stizali iz Prištine, da su Trepča i Gazivode imovina Kosova o čemu nema šta da se raspravlja, taj se ishod može smatrati početnim polovičnim uspehom Srbije.

U samom sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, koji su obe strane potpisale sa SAD, stoji:

“Obe strane su saglasne da rade sa Američkim ministarstvom za energetiku i drugim odgovarajućim američkim institucijama na izradi studije izvodljivosti a u cilju deljenja jezera Gazivode/Ujmani kao pouzdanog izvora vode i energije”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je decembra 2018. godine izjavio da su “Gazivode jezero veoma važno i za Srbe i za Albance”, citirani član sporazuma je, prema navodima na predsedničkom sajtu, protumačio ovako:

“Mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda u ovom trenutku. Ovako ćemo, u kakvom god opsegu da podelimo, mi samo da dobijemo”.

Vučić je dodao i ovo:

”Veoma je važno da Amerikanci urade studiju izvodljivosti i da mi možemo da dobijemo deo energetskih izvora. Dakle, reč je i o struji i o vodi. Na našoj teritoriji su Gazivode nešto dublje, ali uglavnom ta voda ide za Metohiju i Prištinu, manje za srpske sredine. Struja nam ne ide uopšte, tako da je ovo za nas odlično, a u Prištini je izazvalo nemire”.

Kosovski premijer Hoti, medjutim, citirani član sporazuma tumači drugačije. On tvrdi da će cilj američke studije izvodljivosti biti da utvrdi da li će se voda iz Gazivoda ubuduće koristiti za navodnjavanje ili kao izvor energije.

“Ovo je istina u vezi sa ovim pitanjem”, rekao je Avdulah Hoti, a prenosi prištinska Koha.

Jezero Gazivode nalazi se na severu Kosova na teritoriji opštine Zubin Potok, većinski naseljene Srbima. Jezero je površine 11,9 km2 od čega je 9,2 km2 na teritoriji Kosova, a 2,7km2 na teritoriji Srbije. Jezero ima 370 miliona m3 vode, a brana na njemu je izgrađena izmedju 1970. i1984.godine.

Kako pisanje prištinske Kohe prenosi kosovo-online, hidroelektrana proizvodi 35 megavata električne energije na sat, a kanal Ibar – Lepenac dužinom od 49 kilometara prolazi teritorijom pet opština – Zubin Potok, Mitrovica, Vučitrn, Obilić, Priština, prolazi kroz 33 seoska naselja i dva grada.

Koha piše da jezerom upravlja preduzeće „Ibar – Lepenac“ sa sedištem u Prištini i u vlasništvu Vlade Kosova, dok je u Zubinom Potoku 2002. godine Srbija osnovala svoje preduzeće „Ibar“ u nameri da preuzme upravljanje jezerom.

Pozivajući se na izjavu Berata Ljuštaku, direktora preduzeća „Ibar – Lepenac“, Koha piše da se pijaćom vodom iz Gazivoda snabdevaju vodovodni sistemi Mitrovice i Prištine, a sirovom vodom Kosovska energetska korporacija i kompanija „Feronikl“ u Uroševcu. U nekim delovima Kosova, voda iz Gazivoda se koristi za navodnjavanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com