Cena nafte pada, ali ostaje visoka9l9

Barel nafte tipa Brent trenutno se trguje po ceni od 109,84 dolara što znači da je pad cene registrovan u četvrtak nastavljen, ali je ona i dalje na visokom nivou, odnosno 53,3 odsto viša nego pre godinu dana.

Države najveće izvoznice nafte okupljene u OPEK+ nisu na jučerašnjem sastanku u Beču podlegle pritisku da dnevnu produkciju u avgustu  povećaju iznad ranije najavljenih 648 000 barela.OPEK+, kome su na čelu Saudijska Arabija i Rusija, ostao je pri svojoj odluci o umerenom povećanju .

Mada je, prema ocenama analitičara koje citira finanzen.net, OPEK+ ukupno uzev dostigao proizvodnju od pre pandemije Covid-19, pojedine zemlje, kao Nigerija i Angola zbog nedostatka kapaciteta, i Libija zbog političkih tenzija nisu na tržište plasirale očekivane količine nafte.

I pored pretnje embargom na rusku naftu, proizvodnja u Rusiji je ostala na visokom nivou.

Poslednji samit G7 otvorio je svetskoj javnosti svoju vickastu stranu kad joj vreme nije, pa smo uživo gledali kako francuski predsednik pristaje za američkim da mu saopšti kako zamenu za rusku naftu nije našao, a baš je telefonirao vladaru Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladaru Saudijske Arabije. Prvi ga je obavestio da je na maksimumu svojih kapaciteta, a drugi da bi proizvodnju nešto mogao i da poveća, ali daleko od količine dovoljne da zameni rusku naftu.

Američkog predsednika Džo Bajdena vest nije uznemirila, on od 13.do 16.jula lično putuje na Bliski istok u potrazi za zamenom za rusku naftu.

OPEK+ pokriva 45 % svetskog tržišta.

SAD već jesu, a Velika Britanija i Evropska unija do kraja godine nameravaju da se zatvore za rusku naftu!

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com