Da li je sirijska nafta američka, ruska, iranska ili ipak – sirijska?

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak popodne da su se sirijski Kurdi povukli iz zone bezbednosti široke 30 kilometara pre nego što je istekao rok predvidjen za to sporazumom iz Sočija izmedju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Povlačenje naoružanih jedinica s tetitorije na kojoj treba da bude stvoren bezbednosni koridor, završeno je pre roka. Tamo su ušli sirijski graničari i naša vojna policija”, rekao je Šojgu, a prenosi TASS.

Ali potpredsednik SAD Majkl Pens je izjavio da SAD neće dozvoliti da naftni izvori na severu Sirije dodju pod kontrolu Rusije, Irana ili vlade Sirije.

„Ne zavaravajte se: Predsednik Tramp jasno je dao do znanja da će američke snage ostati u Siriji. Mi ćemo te snage pre svega koristiti kako bismo obezbedili zaštitu naftnih polja u severnoj Siriji”, izjavio je Pens u intervjuu za PBS, a prenosi TASS.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je optužio SAD da su zauzimanjem sirijskih naftnih polja narušili medjunarodno pravo budući da se snage koalicije kojoj su SAD na čelu u Siriji nalaze nezakonito, pa je „nezakonita i eksploatacija prirodnih resursa suverene države bez njene saglasnosti“.

„SAD štite ta bogatstva od same Sirije”, rekao je Lavrov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com