EK nudi Madjarskoj, Slovačkoj i Češkoj duži rok za napuštanje ruske nafte

Tržište nafte izgleda ne procenjuje da će embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte i naftnih proizvoda imati tektonske posledice : cena nafte je nastavila umereno da raste.

U 14.30 barel nafte tipa Brent trgovan je po ceni od 112,42 dolara ili za 1,22 odsto višoj nego juče, a barel nafte tipa WTI po ceni od 109,50 dolara ili za 0,83 odsto višoj nego juče.

Evropska komisija je ponudila Madjarskoj, Slovačkoj i Češkoj duži rok za primenu dogovora o embargu za koji se u Briselu nadaju da će biti postignut predstojećeg vikenda.

Prema predlogu EK države članice Evropske unije bi od uvoza ruske nafte trebalo da odustanu u narednih 6 meseci, a od uvoza ruskih naftnih proizvoda u narednih 8 meseci.

Produženo vreme za prilagodjavanje ponudjeno je Madjarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Madjarskoj i Slovačkoj je ponudjen rok do kraja 2024.godine, a Češkoj do juna 2024.godine, kako informaciju Rojtersa i DPA prenosi ARD.

Madjarski premijer Viktor Orban ponudom je, medjutim, nezadovoljan.

On tvrdi da je Madjarskoj potreban rok od 5 godina da, bez ozbiljnih posledica po svoju privredu, odustane od ruske nafte.

Orban je rokove sprovodjenja embarga na rusku naftu, koje je predložila EK, nazvao atomskom bombom.

„Ravno je atomskoj bombi to što će pasti na madjarsku privredu“, rekao je Orban za madjarski državni radio, a prenosi ARD.

„Pomeranje od godinu, godinu i po, ne pomaže ništa“, rekao je Orban.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com