I danska kompanija odbila da plaća ruski gas rubljama

Danska kompanija Orsted neće ruski gas plaćati rubljama, rekao je njen direktor Mads Niper, a prenose ruski mediji.

„Gas nije osnovni biznis za Orsted i mi nećemo zaključivati nove dugoročne ugovore i nećemo produžavati postojeće“, rekao je Niper.

Inače, Danska je 2021.godine iz Rusije uvezla 18,4 milijarde kubika gasa i bila je po obimu drugi uvoznik ruskog gasa u EU, posle Nemačke koja je uvezla 48,2 milijardi kubika.

Rusija je prekinula direktne isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj jer su odbile da ga plaćaju po šemi koju je ponudila Rusija, a koja prvo, onemogućavaju da se novac dobijen za gas zamrzne – konfiskuje, a drugo, predvidjenom konverzijom jača ruska nacionalna valuta rublja.

Evropska komisija je pozvala susedne zemlje da pokažu solidarnost prema Poljskoj i Bugarskoj, pa Nemačka  isporučuje Poljskoj gas kupljen u Rusiji reversno gasovodom Jamal – Evropa, a Bugarska se uzda u Grčku i isporuke gasa konekcijom za koju je infrastruktura još u gradnji.

Portparol ruske kompanije Gasprom Sergej Kuprijanov je izjavio da ta kompanija isporučuje gas tranzitom preko Ukrajine u redovnom režimu u skladu sa potvrdjenim narudzbama evropskih potrošača – 1.maja 97,2 miliona kubika, dok je maksimum ostvaren početkom marta dnevnom isporukom od 109, 6 miliona kubika.

Ruski mediji ocenjuju da će sledeće isključivanje ruskog gasa nastupiti 21.maja jer je sledeći termin plaćanja kompaniji Gasprom za gas 20.maj.Spekuliše se da bi sledeći kandidat za ruske sankcije mogla biti Finska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com