Ko je gas platio rubljama, a ko se tek sprema

Možda više od 5 evropskih trgovaca gasom platilo je gas rubljama odnosno po šemi koju je predložila Rusija, izvestio je Rojters pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Ta agencija tvrdi da se  nijedan veliki kupac još nije odlučio na taj vid plaćanja odnosno da “ veliki trgovci tek treba to da urade“.

Zasad je jedino Madjarska zvanično potvrdila, kako su EkonomskeVesti već prenele, da je našla rešenje otvaranjem računa kod Gazprom bank na koji će uplatiti evre, a ta banka će evre zameniti u rublje i transferisati ih Gazprom eksportu.

Tvrdnju madjarskog ministra inostranih poslova Petera Sijarta da je isto učinila i Slovačka, Bratislava nije potvrdila.

Slovački portal na engleskom jeziku spectator. sme.sk tvrdi da slovačka vlada zasad nije spremna gas da plati rubljama, a sledeće plaćanje Gazpromu dospeva 20.maja.

„Situacija je napeta, ali nije dramatična za Slovačku. Ministarstvo ekonomije prati situaciju i isporuke gasa“ prenosi taj portal izjavu slovačkog ministra ekonomije Riharda Sulika u tekstu pod naslovom „Slovačka bez ruskog gasa može do jeseni“.

Ruski list Komersant prenosi informaciju agencije Bloomberg prema kojoj su ambasadori Poljske, Bugarske, Grčke, Slovačke, Danske, Letonije, Belgije, Austrije, Madjarske i Finske na zatvorenom sastanku sa predstavnicima Evropske komisije tražili preciznija objašnjenja o zahtevu Rusije da joj se gas plaća rubljama.

Bloomberg tvrdi da su predstavnici EK ambasadorima odgovorili da se  doradjuje formula u odnosu na taj zahtev Rusije.

Ta agencija tvrdi da su  četiri evropske kompanije već platile gas rubljama, ali se ne precizira da li su one iz država članica EU.

Najveći Gazpromov klijent u Evropi, nemačka firma Uniper sledeći račun za gas treba da plati u maju.

Kako izveštava ARD, još nije jasno kako će to učiniti, ali „prema izveštajima medija, Uniper će izvršiti plaćanje evrima na račun Gazprombank u Rusiji“.

„Mi smatramo da je moguće plaćanje u skladu i sa ruskim dekretom i sa propisima o sankcijama“, izjavio je portparol kompanije Uniper Oliver Roeder za tagesschau.de

On je podvukao da se Uniper, tim povodom, konsultuje i sa nemačkom vladom i sa ugovornim partnerom.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com