Naše gasne opcije, po Zorani Mihajlović

Obustava isporuka ruskog gasa Poljskoj i Madjarskoj ne utiče na snabdevenost tržišta u Srbiji, rekla je ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović.

Srbija gas dobija Balkanskim tokom preko Bugarske u redovnim, dogovorenim količinama od 6 miliona kubnih merama dnevno, a troši 4,6 miliona m3 dnevno, što znači da za naše potrebe imamo dovoljno, rekla je Mihajlović.

Bugarska, kojoj su isporuke ruskog gasa obustavljene, 100 posto je zavisna od ruskog gasa i nema mogućnosti da gas za svoje potrebe nabavi iz drugih izvora, pa je Vlada Srbije razmatrala i mogućnost da Bugarska zadrži nama namenjeni gas, rekla je ministarka Mihajlović i odmah iznervirala svoju šeficu, predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

Brnabić je sa Jahorinskog ekonomskog foruma, kako vest Tanjuga prenosi sajt Vlade Srbuje, poručila da samo pominjanje mogućnosti uzimanja gasa u tranzitu nije na mestu jer bi uzimanje gasa u tranzitu  bio presedan.

(Evropska unija je, inače, pozvala susedne zemlje da pokažu solidarnost s Poljskom i Bugarskom, a Moskva je zapretila merama onima koji krše njene sankcije neprujateljskim zemljama koje su odbile da plaćaju gas rubljama).

Mihajlovićeva je izrazila nadu da se uzimanje gasa u tranzutu neće desiti, ali je iznela čak tri opcije za takav slučaj

Jedna je opcija da koristimo skladište Banatski dvor gde sada imamo gasa za 21 dan u našem delu i za 22 dana u ruskom delu.

Iz tog skladište dnevno može da se izvlači 5 miliona kubika i da se dodatno krene, ako je potrebno, u krizni plan broj 2, a to znači supstituciju gasa drugim energentima što je obično mazut.

Druga varijanta je da dopunimo skladište u Banatskom dvoru, rekla je Mihajlović ali nije objasnila kojim gasom i odakle bi to punjenje bilo izvršeno.

Treća varijanta je zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije, recimo u Madjarskoj, a da razmislimo o zajedničkoj kupovini gasa sa Evropskom unijom.

Ona nije objasnila zašto kapacitete u nekom skladištu van Srbije nismo već zakupili nego ćemo sad kad je potražnja za tim skladišta enormna.

Niti je objasnila smisao te zajedničke kupovine ( lakša nabavka ili niža cena gasa? ) i koliko je mahanizam zajedničke kupovine već razradjen?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com