Posle gasa i nafte, Rusiju izbacuju sa tržišta atomske energije!

Propust je uočio francuski Mond : za razliku od tržišta gasa i nafte, koja su najmanje tokom poslednjih godinu dana bila u fokusu intenzivne političke pažnje i antiruskih sankcija, na tržištu atomske energije su se Rusija i Kina pozicionirale mnogo diskretnije i daleko iza sebe ostavile druge velike države.

Pozivajući se na World Nuclear Industry Status Raport, list podseća da je trenutno u svetu u gradnji 59 reaktora, od toga 22 u Kini, a čak 43 su sa kineskom ili ruskom tehnologijom!

I još : Od 99 reaktora izgradjenih u svetu izmedju 2010. i 2022.godine, 49 je izgradjeno u Kini, a od 105 ugašenih u istom periodu – nijedan nije ugašen u Kini!

Sem toga, ruska vlada je odlučila da ove godine smanji proizvodnju nafte, a poveća proizvodnju električne energije iz nuklearki.

Prvi koraci na otklanjanju ovog previda, učinjeni su.

Pošto su prošle nedelje SAD i Velika Britanija počele s uvodjenjem prvih zasad blagih sankcija ruskoj kompaniji Rosatom, sa samita G7, koji se održava u Japanu, stigla je vest da će pet država ujediniti napore na potiskivanju Rusije iz tržišta atomske energije.

Kako je sa sajta britanske vlade preneo Komersant, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kanada i Japan su se dogovorile da Rusiju na tom tržištu izoluju „tako brzo, kako je to moguće“, uspostavom zajednički lanaca  snabdevanja nuklearnim gorivom.

A ruska firma Rosatom je, piše Komersant, najveći svetski provajder usluga za obogacivanje uranijuma, najveći svetski izvoznik nuklearnih reaktora i nuklearnog goriva. List navodi da je 2021.godine od ukupno nabavljenog urana u SAD i EU, 17 odsto isporučio Rosatom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com