Regionalna diversifikacija : Vučić na početku gradnje LNG terminala u Grčkoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas obeležavaju početka radova na gradnji terminala za tečni gas kod grčkog grada Aleksandrupolisa na severnoj obalu Egejskog mora.

Terminal sa plutajućim skladištem na 10 kilometara od obale, kapaciteta 153 500 m3, trebalo bi da krajem 2023.godine počne s radom postizanjem odmah 50 odsto od svog tehničkog kapaciteta od 5,5 milijardi m3 godišnje.

Terminal će biti povezan za nacionalnu gasnu infrastrukturu Grčke gasovodom dugim 28 kilometara, a interkonektorom Grčka – Bugarska će se gas transportovati do Bugarske i dalje Srbije, Severne Makedonije, Rumunije, Madjarske kao i Ukrajine, navodi se na sajtu akcionara firme koja terminal gradi.

Najavljeno je da će tečni gas do ovog terminala stizati iz SAD, Egipta, Katara.

Terminal gradi privatna  grčka firma Gastrade SA čiji su akcionari postali i bugarski gasni operator Bulgartransgaz sa 20 odsto udela, kao i  Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA SA) sa 20 odsto, zatim Gaslig Cyprus Investment i DEPA Commercial SA.

Evropska unija je ocenila da se radi o evropskom  projektu od opšteg interesa prioritetnom za EU i odobrila finansijsko učešće Grčke u iznosu od 166,7 miliona evra.

Grčka očekuje da se gradnjom ovog terminala ojača njena strateška uloga u jugoistočne Evropi.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com