Ruska nafta i region : Hrvatska neće da bude Srbiji korisna budala!!!

Evropska unija je Rusiji, ovog puta zbog aneksije četiri ukrajinske oblasti, uvela osmi paket ekonomskih i individualnih sankcija.

Medju njima je i zabrana transporta ruske sirove nafte (od decembra 2022) i proizvoda od nafte (od februara 2023) morskim putem za treće zemlje sem ukoliko kupovina te nafte ili proizvoda od nafte nije ugovorena po cenama koje su na nivou ili ispod maksimalne cene, koju će utvrditi EU.

Srbija 50 odsto ruske nafte dobija   preko Jadranskog naftovoda, odnosno preko teritorije Hrvatske, i Hrvatska je juče obustavila isporuke ruske nafte za Srbiju preko tog naftovoda.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić za Happy televiziju je izjavila da ta obustava nema veze za sankcijama EU nego je „politička odmazda Hrvatske i neprijateljski gest te zemlje prema Srbiji“ zbog tužbi koje je Srbija podnela da bi neko posle 27 godina „odgovarao za zločine počinjene nad decom i starcima“.

Brnabić je, kako se prenosi na sajtu Vlade Srbije, rekla da su zemlje Evropske unije koje imaju mnogo veću finansijsku pomoć Unije nego Srbija, izuzete od te odluke, a da samo naša država, i to na inicijativu Hrvatske, nije.

„Od juče se sve promenilo i ništa više nije isto ni u našem odnosu sa EU, a tek ne u odnosu sa Hrvatskom“, rekla je Brnabić. Ona je pomenula i način na koji je, za vreme bivše SFRJ, finansiran Jadranski naftovod, i novcem gradjana Srbije.

Predsednica Vlade Srbije je rekla da će sada nafta za Srbiju biti za 20 odsto skuplja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je oštro reagovao na izjave Ane Brnabić.

On tvrdi, kako prenosi HRT, da je stav o tretmanu ruske nafte za treće zemlje stav svih članica EU i da se Srbiji ne može dozvoliti da, dok Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, ima jeftinu rusku naftu.

„Sve što se donosilo na razini EU, donosilo se zajednički. To je stav svih članica EU. Drugo, Srbija, u ovakvim okolnostima, ne može sjediti na dvije stolice. Srbija ne može biti zemlja koja će ovdje doći razgovarati o evropskoj perspektivi, očekivati velike iskorake naprijed, a ne poštivati niti jednu sankciju prema Rusiji. Svu naftu koju Srbija treba, a želi je dovesti u Srbiju putem Jadranskog naftovoda, koja će doći na Krk, može – osim ruske“, rekao je Plenković.

„Odobriti derogaciju tako da Srbija zbog        “ deal-a“ s Putinom i dalje ima jeftinu rusku naftu, koja će doći u hrvatsku luku i Janafom biti prevezena u Srbiju u okolnostima kad Rusija vrši agresiju na Ukrajinu.Šta ćemo mi tu biti, nekakve korisne budale“, rekao je Plenković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com