Sankcijama protiv Severnog i Turskog toka Vašington pomaže Ukrajini?

Ukoliko američki Senat usvoji sankcije protiv gasovoda Severni tok 2, a predsednik SAD Donald Tramp ih potpiše, ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu biće potpisan narednih nedelja, ocenio je šef ukrajinske kompanije Naftogas Andrej Koboljev.

Ukoliko do potpisivanja ugovora o tranzitu ne dodje, ekonomija Ukrajine biće pred velikim izazovima, dodao je on, a prenosi Komersant.

Sekretarijat Energetske zajednice EU i susednih zemalja saopštio je u utorak da je Ukrajina okončala postupak formiranja nezavisnog operatora gasno-transportnog sistema i da firma GTSU, odvojena od Naftogasa, može s radom da počne 1. januara 2020. godine.

Američki Senat je upravo sa 88 prema 8 glasova usvojio, uz odbrambeni budžet, sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 i Turski tok, a Tramp je objavio da će ga potpisati čim mu se nađe na stolu.

Iste sankcije je već usvojio Predstavnički dom američkog Kongresa.

Trostrani pregovori – Ukrajina, EU, Rusija – o tranzitu gasa kroz Ukrajinu nastavljaju se 19. decembra na ministarskom nivou. Istog dana svoju veliku godišnju konferenciju za štampu ima ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u utorak o tranzitu gasa kroz Ukrajinu razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, na Makronov zahtev. 

Kako je već objavljeno, upravo usvojene američke sankcije odnose se na kompanije vlasnice srecijalizovanih brodova za postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 i Turski tok, po morskom dnu. A važiće i za naredne projekte oba gasovoda.

Kako izveštava Frankfurter algemajne cajtung, Stejt department ima 60 dana da u saradnji s Ministarstvom finansija SAD izvesti Kongres o angažovanim brodovima i firmama koje su im vlasnici. Njihovim menadžerima i glavnim akcionarima sa kontrolnim paketima akcija biće zabranjen ulazak u SAD, a već date vize biće im poništene.

Transakcije koje se odnose na njihovo vlasništvo ili interese u SAD biće blokirane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com