Tramp: Celog sam života protiv nezakonitog OPEK kartela

S velikim se nestrpljenjem očekuje današnje otvaranje berzi: koliko će cenu nafte oboriti pomeranja za kasniji datum danas najavljenog sastanka OPEK ++ i pretnja koju je članicama te organizacije sinoć uputio američki predsednik Donald Tramp.

Samo zakazivanje sastanka OPEK+ za ponedeljak, podiglo je cenu nafte za gotovo 30%, ali Azerbejdžan je kao domaćin objavio da se sastanak očekivan u formatu OPEK ++, dakle i uz učešće SAD, pomera najverovatnije za 9. april.

Ideja da se postigne dogovor o smanjenju eksploatacije nafte za 10 miliona barela dnevno ili više, ali na teret svih država eksportera nafte, od početka je osudjivana na propast. Pa čak i ukoliki bi bila ostvarena, ocenjivali su poznavaoci tržišta, ne bi imala velikog efekta pri padu tražnje koji trenutno iznosi oko 15 miliona barela dnevno.

Sinoć je ničim potkrepljena očekivanja razbio američki predsednik Donald Tramp objavom da je „ceo život bio protiv OPEK“, jer je to „nezakonit kartel, monopol“.

Tramp je čvrsto obećao da će braniti radnike i kompanije u energetskom sektoru SAD i da će, ako se prema SAD ne bude postupali pravedno, uvesti carine na uvoz nafte.

“Uradiću što moram”, napisao je američki predsednik a prenosi TASS.

On je ranije tvitivao da je razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom i da ga je ovaj, posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uverio da će eksploataciju nafte biti smanjena za 10 miliona barela dnevno.

Prema podacima, koje je objavio ruski list Vedomosti, SAD su januara 2020. godine proizvodile 12,74 miliona barela dnevno, Rusija je marta 2020. proizvodila 11,29 miliona barela dnevno, a Saudijska Arabija marta 2020. 9,8 miliona barela dnevno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com