Berbok posle posete Pekingu:Kina hoće svet po svojim pravilima!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok ocenila je, posle posete Pekingu, da je kineskim akcijama u Indo-pacifiku medjunarodni poredak doveden u opasnost.

„Tamo mnogi naši partneri već danas na svojoj koži osećaju kako Kina sve više hoće postojeća opšteobavezujuća pravila da zameni svojim vlastitim pravilima“, rekla je Berbok na konferenciji za štampu na marginama samita G7 u Japanu, a prenosi ARD.

Ona je rekla da Kina tvrdi da „ne postoje nikakva pravila, iako je ugovore i sama ratifikovala“.

Berbok je na nadregionalnu saradnju pozvala one države, koje veruju u medjunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Na putu za samit G7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Kanada), Berbok je bila u dvodnevnoj poseti Pekingu i otud je, očito, otišla neobavljena posla.

Od domaćina, po ekonomskoj snazi druge ekonomije u svetu, Berbok je zahtevala da ne isporučuju oružje Rusiji, kao ni proizvode dvostruke namene, u koje je ubrojala i hemikalije. Ona je rekla da nijedna zemlja nema takav uticaj na ruskog predsednika Vladimira Putina kao Kina i da Peking treba da utiče na njega da okonča rat u Ukrajini.

Njen kineski kolega Qin Gang ponovio je k stav Kine da oružje ne isporučuje nijednoj od strana u konfliktu, a što se proizvoda dvostruke namene tiče, Kina će u svakom pojedinačnom slučaju odlučivati u skladu sa svojim zakonima.

Kina , rekao je kineski ministar inostranih poslova, neće u rusko-ukrajinskom konfliktu dolivati ulje na vatru, nego je za pomirenje i mirovne pregovore.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com