Bitka za Afriku : Burkina Faso traži da francuski specijalci napuste njenu teritoriju, Pariz ne razume

Mada je Burkina Faso podsetila Pariz da se 400 francuskih specijalaca u toj zemlji nalaze na njen poziv, te im gostoprimstvo na isti način može biti otkazano, u Parizu je uzbudjenje ogromno.

Tranzicione vlasti u Ouagadougou najpre su usmenom notom obavestile francusku ambasadu u Burkini Faso, a onda je u sredu Ministarstvo inostranih poslova te afričke zemlje uputilo pismo Ministarstvu inpstranih poslova Francuske u kome ponavlja da „u celini otkazuje sporazum od 17.12.2018.godine“, koji se odnose na interventne francuske trupe u toj zemlji, i očekuje da 400 francuskih specijalaca (Sabre) napuste Burkinu Faso u roku od  mesec dana.

Francuska je najpre tražila razjašnjenje ovog zahteva, a zatim je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da očekuje da mu tranzicioni predsednik Burkine Faso Ibrahim Traore lično objasni sadržaj tih nota!

Portparol vlade Burkine Faso Žan Emanuel Quedraogo za Radio Televiziju Burkine Faso je rekao da „ne vidi kako bi na sadašnjem stadijumu moglo da bude jasnije nego što jeste“. On je precizirao da zahtev za odlazak francuskih specijalaca nije vezan ni za jedan poseban dogadjaj nego je „vezan za sadašnju volju tranzicionih vlasti i svih stanovnika Burkine Faso, da postanu glavni akter povraćaja naše teritorije“.

Poslednjih meseci, demonstracije nezadovoljstva francuskim prisustvom u Burkini Faso svakodnevne su. Sem odlaska francuskih specijalaca, demonstranti su tražili i odlazak francuskog ambasadora nazivajući ga „ambasadorom piromanom“ zbog nedavnih izjava, koje su ocenjene kao uvredljive.

Burkina Faso i njeno stanovništvo, naročito u  njenoj severnoj polovini, dugo godina su  žrtva džihadista Alkaide i Islamske države. Borba da se zločini džihadista zaustave i cela teritorija zemlje stavi pod kontrolu vlasti u Ouagadougou nije dala rezultate iako traje od 2015.godine.

Kapetan Ibrahim Traore, koji je na vlast došao pučem krajem septembra prošle godine, odlučio je da diversifikuje partnerstvo u borbi protiv džihadista. Tranzicione vlasti Burkine Faso ne kriju da je „Rusija razuman izbor u toj dinamici“ i da misle da partnerstvo s tom zemljom treba da jača.

Mada Pariz tvrdi da ne namerava da utiče na izbor Burkine Faso, francuski mediji agresivno prebacuju vlastima Burkine Faso da žele da angažuju rusku paravojnu formacuju „Vagner“.

Sam Pariz je dao da se zna da će svoje snage, zajedno s partnerima, pregrupisati i dislocirati na neko drugo mesto u regionu kako bi se našle pri ruci drugim državama u borbi s džihadistima.

Burkina Faso je treća afrička zemlja, koju je francuska vojska morala da napusti.

Sredinom avgusta 2022.godine i poslednji francuski vojnik je napustio Mali, posle 9 godina francuskog vojnog prisustva u toj zemlji i neuspešne borbe protiv džihadista.

Sredinom decembra 2022.godine poslednjih 47  od ukupno 130 francuskih vojnika napustili su Centralnoafričku Republiku državu koja je u gradjanskom ratu od 2013.godine.

Prema francuskim medijima, u Maliju, Nigeru i Centralnoafričkoj Republici je  samo tokom 2021.godine poginulo 2000 civila, za devet godina vojnog angažmana u zemljama Sahela poginulo je 59 francuskih vojnika.

Sve tri zemlje koje su njenoj vojsci otkazale gostoprimstvo, Pariz optužuje za angažovanje ruske paravojne formacije „Vagner“ što one negiraju, tvrdeći da se radi o instruktorima.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com