Crna Gora:Usvojena rezolucija o genocidu u Jasenovcu; jasenovačke žrtve prepreka na putu za EU?

Skupština Crne Gore je danas usvojila Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Za rezoluciju,koju su predložili poslanici vladajuće većine, glasao je 41 poslanik, jedan je bio protiv,a uzdržanih nije bilo.Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, najveći deo opozicionih poslanika nije prisustvovao glasanju.

Predlagač rezolucije, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je da će Crna Gora biti prva država,koja je usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i da će usvajanjem te rezolucije,Crna Gora biti pomerena „korak napred od onog dna gde su nas doveli ovi koji su zarobili državu vezama sa organizovanim kriminalom“, te da ta rezolucija treba da bude „osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora,pa kako god ko o tome mislio“.

„Ovo je većinska Crna Gora.Živela Crna Gora“, rekao je Mandić.

„Ne želim niko da ovu rezoluciju zloupotrebi i ne želim da vredjamo ikoga“dodao je on.

Za rezoluciju su glasali i poslanici vladajućeg Pokreta Evropa sad,kako je najavila poslanica Brana Marković.

„Iz rezolucije jasno vidimo da se ona odnosi na osudu zločina koji se desio od strane tadašnjeg režima NDH i da ona nema veze sa današnjom Hrvatskom,koju poštujemo kao punopravni članicu Evropske unije i koja nam pruža podršku na evropskom putu…Osudjujemo svaki pokušaj da se na bilo koji način nesporni zločini pojedinaca pripišu kolektivno bilo kom narodu …Kao što smo naglašavali da Srbi ne mogu biti genocidan narod zbog usvojene Rezolucije o Srebrenici ,tako ne mogu biti ni Hrvati genocidan narod zbog rezolucije o Jasenovcu“,rekla je poslanica Marković.

Protivnici usvajanja ove rezolucije svoje razloge nalaze u tvrdnji da je njeno donošenje naredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da je njenim usvajanjem crnogorski predsednik Milojko Spajić izneverio obećanja data Hrvatima i najzad, zajednički im je argument da je krajnja namera te rezolucije da se zaustavi evropski put Crne Gore.

Tako je predsednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao da je nalog da se usvoji ova rezolucija dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a šef gradjanskog pokreta URA Dritan Abazović da je Milojko Spajić prevario Hrvate,kojima je obećao da rezolucija neće biti usvojena jer je službeni Zagreb pomogao Crnoj Gori u njenoj EU integraciji.

I tokom rasprave o ovoj rezoluciji, a i više puta u crnogorskim medijima ranije, podvučeno je da se pre desetak godina Aleksandar Vučić usprotivio usvajanju rezolucije o Jasenovcu u Narodnoj skupštini Srbije strahujući da bi to moglo da smeta evropskom putu Srbije.

Protivnici usvajanja Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen u Skupštini Crne Gore smatraju da će ta rezolucija zaustaviti evropski put Crne Gore i da joj je to čak i namera.

Ipak, šef Demokratske partije socijalista Danijel Živković je rekao i ovo :

„Obmana je da DPS izbegava da kaže šta se desilo u Jasenovcu.Evo ja vam kažem da se desio genocid“.

Kako tačno žrtve Jasenovca izazivaju unutrašnje podele, remete dobrosusedske odnose i blokiraju evropske puteve nije podrobno objašnjeno, a možda bi bilo korisno budući da su to jedine tako masovne žrtve čije razvlačenje, osporavanje i ponižavanje ne smeta nikom,a prećutkivanje otvara evropske puteve.

Spomen područje Jasenovac na svom oficijelnim sajtu (www.jusp-jasenovac.hr) objavljuje imena 83 145 žrtava tog logora .

Od 83 145 žrtava 47 627 su Srbi, 16 173 Romi, 13 116 Jevreji.

Od 83 145 navedenih žrtava 20 101 je dete mlade od 14 godina i to 12 683 srpske dece, 5608 romske dece, 1601 jevrejsko dete, 140 hrvatske dece, 52 muslimanska deteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com