Haos povodom izjave Makrona : NATO ne planira slanje trupa u Ukrajinu, ali…

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg reagovao je na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da slanje evropske vojske u ukrajinski rat ne bi trebalo isključiti.

Stoltenberg u izjavi za AP tvrdi da „NATO ne planira da borbene trupe šalje u zemlju koju je napala Rusija“.

Ali, rekao je Stoltenberg „to je agresorski rat Rusije protiv Ukrajine kojim se eklatantno krši medjunarodno pravo, a prema medjunarodnom pravu Ukrajina ima pravo na samoodbranu, a“ mi imamo pravo da je podržimo u zaštiti tog prava“.

Juče je slovački premijer Robert Fico „otkucao“ delikatnu temu njemu najavljenu za iznenada u Parizu sazvani sastanak za pomoć Ukrajini, od koje teme se on ježi.

Posle tog sastanka, francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da slanje trupa u Ukrajinu ne treba isključiti, ali da oko tog pitanja trenutno nema konsenzusa, dok je grčki premijer Kiriakos Micotakis odlučno demantovao da je to pitanje uopšte bilo na dnevnom redu.

Da one neće slati trupe u Ukrajinu, posle Slovačke i Grčke , danas su se decidirano izjasnile i Češka, Švedska, SAD, Nemačka, Poljska i Mađarska.

Stavši na stranu svog predsednika, francuski premijer Gabrijel Atal je podsetio da su pre dve godine mnoge države tvrdile da u Ukrajinu neće slati oružje, a danas se razgovara o slanju raketa dalekog dometa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com