Hrvatska podržava embargo na rusku naftu, ali uz nijanse

Hrvatska se takodje kandidovala za poštedu od totalnog embarga na uvoz nafte i naftnih proizvoda iz Rusije, ali Vlada u Zagrebu to još ne priznaje dok ne ispita raspoloženja u Briselu.

Medijske vesti da je Hrvatska zatražila da se iz embarga izuzme vakuumsko gasno ulje, neophodno riječkoj rafineriji za   proizvodnju dizela, i u vezi sa tim  kategorično dramatično saopštenje kompanije INA, doveli su do još jednog već poslovičnog varničenja izmedju hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i Vlade Hrvatske.

„Republika Hrvatska podržava mere i ograničenja Evropske unije prema Rusiji, naročito preduzimanje aktivnosti koje će ići u prilog jačanju naše energetske sigurnosti i nezavisnosti te slabljenju ruskih kapaciteta za nastavak ratne agresije na Ukrajinu. Analiziramo sve efekte mogućih sankcija. Trenutno su u toku razgovori o predlogu najnovijeg paketa sankcija EU prema Rusiji „, saopštilo je Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske, a prenose hrvatski mediji.

“ Vakuumisano gasno ulje sirovina je neophodna za proizvodnju dizela, a Inina rafinerija optimizirana je za njegovu upotrebu u proizvodnom ciklusu. Izvori snabdevanja na tržištu prilično su ograničeni. Sledstveno, Ina se zalaže za dalju kupovinu vakuumskog gasnog ulja, kao što je bio slučaj do sada“, saopštila je kompanija INA.

Dakle, izjasnio se o hrvatskom izuzeću iz naftnog embarga i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

„Juče nisu htjeli dopustiti da sleti nekakav avion da pokupi to malo Ruščadi što ima u Zagrebu, koje smo protjerali, OK, ali sad pokazujemo da smo ovisni o Rusiji. Mislim, to je na razini prezentacije katastrofa, da ne govorim o sadržaju. Sad ćemo mi tražiti izuzeće. Ma napravi sve što je dobro za Hrvatsku, ako treba i prevari brate za Hrvatsku! Ali nemoj raditi budale od nas!Oni rade budale od nas, a ne ja! „, poručio je Milanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com