Milanović će izaći iz SDPa do sredine februara

Novoizabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović iščlaniće se iz Socijaldemokratske partije Hrvatske.

On će to učiniti do inauguracije, rekao je večeras istaknuti član te stranke Arsen Bauk i podsetio da Ustav Hrvatske zabranjuje predsedniku države da bude član bilo koje političke stranke.

Inače, otkako je sklonjen sa mesta predsednika SDPa, Milanović nije redovno plaćao partijsku članarinu, za njega je to, prema ranijim izveštajima hrvatskih medija, učinio Arsen Bauk, koji je po zanimanju matematičar, a bije ga glas da je račundžija.

Bauk je večeras rekao da je od svoje donacije predsedničkom kandidatu Milanoviću odbio neplacenu članarinu od 180 kuna, zato mu donacija nije bila okrugla.

Radi poređenja :predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i dalje je predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, predsednik Crne Gore Milo Djukanović i dalje je predsednik vladajuće Demokratske partije socijalista CG, predsednik Rusije Vladimir Putin nije više predsednik vladajuće Jedinstvene Rusije nego premijer Dmitrij Medvedev, francuski predsednik Emanuel Makron podneo je ostavku na mesto predsednika pokreta Republika u pokretu kad je izabran za francuskog predsednika. nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer član je Socijaldemokratske partije Nemačke.

I navedeni predsednici država, koji nisu na mestu šefova političkih partija, ostali su  partijski članovi, a za neke se smatra da neformalno i dalje rukovode strankom.I u slučaju Rusije i u slučaju Francuske radi se o polupredsedničkom sistemu, u kome je predsednik države, i po ovlašćenjima, dominantna figura.

Primer Hrvatske, čiji Ustav predsedniku države potpuno zabranjuje partijsko članstvo je drastičan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com