Neka se pripremi sledeći : Analene Berbok sutra u Pekingu

Svet je već dobrano multipolaran, Kina je već svetska, ne samo ekonomska, sila, a njen predsednik Si Djinping je već svetski lider.

Najbolji dokaz za to je što sve duži niz zapadnih političara drugog ranga moraju lično da otputuju na noge  u Peking i  ulupaju se o neizbežnu multipolarnost, o svetsku silu i novog svetskog lidera.

Na redu je po nevidjenim gafovima već. čuvena nemačka ministarka inostranih poslova Analene Berbok(Zeleni).

Iako mnooogi stanovnici Evrope misle da je sadašnja ratna polit-ekonomija EU samoubilačko podilaženje američkom interesu, francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegove evropsku stratešku autonomiju i nezavisnost od Vašingtona  javno nije podržao niko – neki misle da je Makron neiskren, neki da je zajedno s Francuskom nemoćan.

Pa se sad na put sprema  Analene Berbok, od koje se listom  očekuje da u Pekingu prema Pekingu nastupi američki oštro.

Ona je obećavajući intervju dala nemačkom javnom servisu, a i da nije,  razloga za sumnju u njenu američku kinesku strategiju nije bilo ni najmanjeg.

Analene Berbok će se  u petak i subotu u Pekingu sresti sa kineskim ministrom inostranih poslova Qin Gang, najvišim partijskim funkcionerom zaduženim za spoljnu politiku Wang Yi i potpredsednikom Kine Han Zheng.

Prema intervjuu, Analene Berbok u Pekingu želi da razjasni šta bi  za evropsko-kineske odnose mogla da znači ambicija Kine da postane svetska sila i da sama definiše medjunarodna pravila.

Zanimljivo, što bitka za multipolarnost više napreduje sve se više bez ustezanja govori o medjunarodnim pravilima, kao nečem zasnovanom na sili, a sve manje o medjunarodnom pravu, kao nečem zasnovanom na zakonima.

Berbok, kao predstavnica zemlje koja je bar dva puta u istoriji evropski i svetski mir nagazila čizmom, iznela je svoja očekivanja od zemlje, kojoj je  takav  istorijski teret potpuno nepoznat.

„Mi očekujemo od Kine, kao člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da jasno osudi ruski agresivni rat i da sve što može učini da u Evropi najzad opet nastupi mir. I da se  agresoru nikakvo oružje ne isporučuje“, rekla je Berbok.

Ona je dodala da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, ima posebnu odgovornost za svetski mir.

„To kakvu će ulogu preuzeti Kina s njenim uticajem na Rusiju, imaće posledice po celu Evropu i naše odnose sa Kinom“, rekla je Analene Berbok.

Ona je za naredne mesece najavila okončanje nemačke strategije prema Kini, kao dela sigurnosne strategije.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com