Nemačka dobija crno-crvenu vladu

Pregovori izmedju Angele Merkel, Martina Šulca i Horsta Zeehofera i njihovih najbližih saradnika pred uspešnim su okončanjem, saznaje Frankfurter algemajne cajtung.

SPD je dobio mesta ministra spoljnih poslova, ministra finansija i ministra za rad i socijalnu politiku. Šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije Horst Zeehofer, koji je praktično izgubio pozicije u Bavarskoj, biće novi nemački ministar unutrašnjih poslova.

Još se ne navodi kakav su dogovor pregovarači postigli oko zahteva socijaldemokrata da se rad na odredjeno vreme ograniči samo na neizbežne slučajeve i da se ukine dvoklasno društvo u zdravstvenom osiguranju i, u najmanju ruku, isti honorar obezbedi lekaru koji prima pacijenta iz obaveznog i lekaru koji prima pacijenta iz privatnog zdravstvenog osiguranja.

Ustupci CDU/CSU u ovim pitanjima od velikog bi značaja bili za ishod glasanja partijskog članstva SPD o koalicionom sporazumu.

Pravo glasa ima 463.723 člana SPD-a. Ukoliko većina odobri koalicioni dogovor, to će biti treća velika crno-crvena koalicija u nemačkoj istoriji. Prvu su napravili Georg Kizinger i Vili Brant, drugu Angela Merkel i Zigmar Gabrijel, a dolazeću treću Angela Merkel i Martin Šulc.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com