Predizborna senzacija u Hrvatskoj : Zoran Milanović

Da li je Zoran Milanović, budući i sam pravnik, unapred znao kakva će biti odluka Ustavnog suda Hrvatske povodom njegove namere da sa predsedničke funkcije učestvuje na aprilskom parlamentarnim izborima, ili pak nije, oko toga se komentatori u Hrvatskoj sasvim ne slažu.

Ali da je Milanović svojim iznenadnim predizbornim političkim performansom postigao odličan rezultat za Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u to ne sumnja gotovo niko.

Ustavni sud Hrvatske je protivustavnom proglasio nameru Milanovića da, kao nezavisni kandidat, na parlamentarnim izborima učestvuje na listi SDPa i bude kandidat za premijera te stranke. Iako se rečnik kojim su prokomentarisali tu odluku na jedvite jade uklapa u javni prostor, Milanović i SDP su objavili da će odluku Suda poštovati.

Ali sama objava Milanovića da bi, da mu Ustavni sud ne brani, stao na stanu SDP a kao kandidat za premijera, vratila je tu partiju u političku igru gromoglasno.

Da li će to biti isto tako gromovito kapitalizovano, pre izbora bi mogla bar da signalizira anketa HRT o raspoloženja birača (da su izbori u nedelju i da je Hrvatska jedna izborna jedinica).

Ta će anketa ovog meseca izmeriti i efekte odluke SDPa da na izbore izadje u koaliciji sa još 9 stranaka, koje prema poslednjem HRejtungu nisu prelazile cenzus.

Svakog 20.u mesecu HRT objavljuje svoj HRejting, a u februarskom su u parlament ulazile sledeće političke stranke :HDZ (25,2%), Neodlučnih birača 17,7 odsto, SDP (17,3%), Most (8,7%), Domovinski pokret (8,5%), Možemo (8,1%).

Ostale stranke su imale ispod 1,5 odsto.

U svakom slučaju, atmosfera u Hrvatskoj pred 17.april više sliči atmosferi pred sudnji dan nego atmosferi pred izborni dan.

Tome svakako doprinosi i činjenica da Socijaldemokratska partija Hrvatske izbiva sa vlasti već dva izborna ciklusa, te bi joj se treći promašaj višestruko uknjižio na teret.

Ali nikako nije bez značaja i permanentni sukob izmedju predsednika hrvatske države Zorana Milanovića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića (HDZ) uglavnom oko nimalo nevažnih kadrovskih pitanja u pravosuđu, vojsci i bezbednosnim službama. Taj je sukob kulminirao izborom poznatog hrvatskog sudije Ivana Turudića za šefa Državnog javnog tužilaštva što je, kako je sam rekao, u Zoranu Milanoviću probudilo „instinkt divlje mačke“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com