Ministarstvo spoljnih poslova: Koliko je bezbedno putovati u Hrvatsku

„Bezbednosna situacija u Republici Hrvatskoj je stabilna, uz nizak nivo opasnosti od terorizma i kriminala”, ocenjuje se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Na tom sajtu, u delu Konzularno-putovanja u inostranstvo gradjani Srbije mogu da se obaveste o uslovima i eventualnim bezbednosnim rizicima putovanja u pojedine zemlje, uključujući Hrvatsku.

Sajt MSP redovno se ažurira, na osnovu obaveštenja dipmomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije, koja prate aktuelna dešavanja u zemljama akreditacije. Na osnovu tih obaveštenja kao i procena u MSP, postavlja se informacija na sajtu Ministarstva, odgovoreno je Ekonomskim Vestima iz MSP.

Pa se na pomenutom sajtu, što se tiče putovanja gradjana Srbije u Hrvatsku, dalje navodi:

„U proteklom periodu je, medjutim, bilo nacionalističkih ispada pojedinih grupa u Hrvatskoj i više napada na državljane Srbije, koji su po različitim osnovana boravili u ovoj zemlji“.

I dodaje:

„Državljanima Srbije, koji nameravaju da putuju u Republiku Hrvatsku preporučuje se da izbegavaju mesta masovnih skupova, posebno sa naglašenim nacionalističkim sadržajem, kao i nošenje odeće sa istaknutim nacionalističkim obeležjima“.

Savetuje se i sledeće:

„Putnička vozila i autobuse registarskih oznaka Republike Srbije potrebno je parkirati na osvetljenim parking prostorima, koji su pod video nadzorom ili imaju neposredno obezbedjenje“.

Sledi, medjutim, i sledeće upozorenje:

„Našim gradjanima se preporučuje da obrate posebnu pažnju na bezbednost u saobraćaju i poštovanje saobraćajnih propisa, s obzirom da je u proteklom periodu registrovano više saobraćajnih nezgoda s teškim posledicama“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com