Ukrajina : Tamnopute izbeglice nepoželjne u EU?

Organizacija za izbeglice UNHCR, Nemačko udruženje Caritas i Amnesty international nemačkoj televiziji ARD su odgovorili da o tome nemaju informacija, ali na #AfricansinUkraine se video materijalom dokumentuje da nisu baš sve izbegluce iz Ukrajine poželjne u njoj susednim zemljama EU.

Ukrajinci se primaju raširenih ruku, i to u Poljskoj i Madjarskoj, koje su pravile onoliko problema oko prijema izbeglica iz Sirije, Avganistana…, ali Nigerijci ili Indijci, koji su se našli na studijama u Ukrajini – ne.

ARD kaže da su video snimci potresni : tamnoputim  ljudima, koji žele da pobegnu od rata u Ukrajini, ukrajinski policajci ne dozvoljavaju da udju u voz za Poljsku.

Na #AfrinansinUkraine se tvrdi da  iz rasističkih razloga ukrajinske vlasti, ali i vlasti susednih zemalja, na primer Poljske, prečavaju ljude, ciji im izgled nije po volji, da napuste Ukrajunu.

O tome piše i BiBiSi, a prenosi ARD. Naime, studenti iz Nigerije svedoče da su im polucajci na poljskoj granici rekli da oni ne zbrinjavaju Afrikance. Policija je čak tukla te nepoželjne nevoljnike, a objašnjavano im je da je ulazak u vozove za Poljsku dozvoljeno samo Ukrajincima. Prema BiBiSiju, na Internetu se nalaze svedočanstva i studenata iz Indije, koji su doživljavali isto.

Prema procenama UN, Ukrajinu je za pet dana od početka ruske intervencije napustilo oko 500 000 ljudi.

Evropska unija je  aktivirala direktivu kojom se izbeglicama iz Ukrajine dozvoljava da u EU ostanu diže od 90 dana i da se zapošljavaju. Ta uredba  je dosad aktivirana samo jednom : 90 – tih godina, za vreme rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com