Vozio 100 km/h, osudjen za ubistvo i trostruki pokušaj ubistva s namerom

Pokrajinski sud u Hajlbronu (Nemačka) osudio je 21 – godišnjaka na osam godina zatvora i oduzimanje vozačke dozvole zbog ubistva i trostrukog pokušaja ubistva s namerom.

On je februara 2023.godine brzinom od 100 km/h Ulicom Volhaus, gde je dozvoljena brzina 40 km/h, vozio svoj auto snage preko 300 konjskih snaga i nije ostavio nikakve šanse 42 – godišnjem ocu porodice, za volanom auta u kome su se nalazili i njegova žena i dvoje dece. Otac je poginuo, majka je teško, a deca lakše povređena.

Kako prenosi nemački javni servis ARD, Sud je u delu i ponašanju počinioca našao ozbiljne elemente podmuklosti. Emocije je pokazao jedino u trenutku kad je spomenut njegov brat, koji se u zatvoru već nalazi zbog ranije jurnjave automobilom na istom mestu.

Za kvalifikaciju dela, koje mu se stavlja na teret, dopuštena je po nemačkom zakonu i najstroža kazna doživotnog zatvora i doživotnog oduzimanja vozačke dozvole, kako je tražio advokat oštećenih, ali je Sud svrstao počinioca u tinejdžere, jer u trenutku izvršenja dela „nije mentalno bio dovoljno odrastao“, pa je na njega primenjen zakon za mlade.

Odbrana, koja je insistirala na „ubistvu iz nehata“, najavila je žalbu na presudu.

Decembra 2022.godine Ustavni sud Nemačke je potvrdio istorijsku presudu sudije Pokrajinskog suda u Berlin Matijasa Šerca, koji je na doživotnu robiju osudio dvojicu vozača (32 i 27 godina starosti) , koji su se februara 2016.godine brzinom od 160 i 130 kilometara na sat trkali čuvenom berlinskom ulicom Kurfirstendam, svesno rizikujući život drugih ljudi, i tom prilikom razneli auto i ubili penzionisanog 69-godišnjeg lekara Mihael Vešitskog.

Prema podacima Nemačke službe za statistiku u toj se zemlji tokom 2023.godine dogodilo 2,5 miliona saobraćajnih nesreća, a u 366 478 su ljudi povređeni ili smrtno stradali. Smrtno je u saobraćajnom nesrećama 2023.godine stradalo 2817 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com