Bundesver utvrdio: Ruski opozicionar Navaljni otrovan supstancom iz novičok grupe

Informaciju je tokom kratkog obraćanja novinarima potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel: specijalna laboratorija Bundesvera je utvrdila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan nervnim bojnim otrovom iz grupe novičok.

Kancelarka je pozvala vladu Rusije da da objašnjenje i, kako su primetili ruski mediji, za govornicom na kojoj je bio amblem eu2020.de, najavila da će o svemu obavestiti partnere iz EU i NATO i sa njima usaglasiti zajedničku reakciju.

Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je da analize ruskih lekara nisu kod Navaljnog pokazale prisustvo bilo kakvih otrovnih supstanci. On je rekao da je rusko tužilaštvo zvanično zatražilo informaciju od nemačkih organa.

Kako je potvrdila i zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, rusko tužilaštvo je zatražilo od nemačke strane dokumentovan izveštaj o tome koji se lekovi primenjuju u lečenju Navaljnog, da li su kod njega utvrđene hronične bolesti, boluje li on od dijabetesa, kao i koji su bili rezultati biohemijskih analiza krvi i urina u trenutku njegovog stupanja u bolnicu Charite.

Aleksej Navaljni se nalazi u berlinskoj bolnici Charite, u indukovanoj komi, pošto mu je 20. avgusta pozlilo u avionu na liniji Tomsk – Moskva zbog čega se avion prizemljio u Omsku, gde je Navaljnom pružena medicinska pomoć. Na zahtev porodice i saradnika, Navaljni je privatnim avionom, u pratnji nemačkih lekara, prebačen u berlinsku bolnicu Charite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com