Direktorka doma za stare: Moji štićenici nisu studenti da beže kroz prozor

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš zamolio je u sredu novinare da Štabu za civilnu zaštitu Hrvatske daju još par dana za okončanje analize onoga što se dešava u domovima za stare, pošto je objavljeno da je, pored svih preduzetih mera, koronavirus potvrdjen i u Domu za stare u Koprivnici – kod 13 korisnika doma i 2 zaposlena potvrdjen je Covid-19.

Kako je preneo HRT, direktorka Doma za stare u Koprivnici je na pitanje otkud koronavirus, samo odgovorila da sigurno zna kako njeni štićenici nisu studenti, pa da su bez njenog znanja iskakali kroz prozor i negde se zarazili.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja Srbije saopštilo je danas da je u ustanovama socijalne zaštite starih, dece i omladine potvrdjen Covid-19 kod 510 korisnika i 113 zaposlenih.

Objavljen je i spisak od 30 takvih institucija, većinu čine državne institucije. Samo u Gerontološkom centru u Nišu, kako je saopšteno 16. aprila, zaraženo je 140 korisnika.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su Republika Srbija i AP Vojvodina osnivači 74 ustanove socijalne zaštite čiji je kapacitet 14.512 korisnika. Od toga su 57 ustanove za odrasle i starije, a 17 su domovi za decu i mlade.

Privatnih domova za stare i odrasle u Srbiji je 229 s kapacitetom od 8.617 korisnika.

Jedino objašnjenje, koje je indirektno dato o pojavi Covid-19 u državnim institucijama za smeštaj starih je hapšenje direktora Gerontološkog centra u Nišu, a što se privatnih domova za stare tiče saopšteno je da je u prvoj polovini marta u hotelu, koji deli dvorište s domom za stare Eskulap centar u Nišu, održana izložba pasa na kojoj je učestvovalo više od 100 Italijana!

Ova objašnjenja nisu dovoljna. Tim pre što je slična ili gora situacija u domovima za stare širom Evrope. Ni tamo nije dat zadovoljavajući odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com