Epidemija je pod kontrolom kad je 3% i manje testiranih pozitivno

Država izlazi na kraj s epidemijom koronavirusa kad je procenat pozitivnih u ukupnom broju dnevno novo testiranih nije viši od 3%, kaže za beloruski tut.by šef Centra profilaktike infektivnih bolesti, litvanski profesor Saulus Čaplinskas.

“Objasniću kako se obično razvija algoritam testiranja na koronavirus. U početku se testiraju oni koji imaju simptome. Dalje, kad država ima više testova i mogućnosti, počinje testiranje onih koji imaju lake simptome, zatim se testiraju svi kontakti. Onda se testiraju kolektivi i svi koji to žele i na kraju dolazimo do toga da testiramo sve ili određenu grupu svake nedelje”, kaže Čaplinskas.

“Razume se, ako ne testiraš ništa nećeš naći, ali treba dostići takav rezultat da broj pozitivnih od svih testiranih dnevno ne bude viši od 3%. Kad još više raširite grupe koje testirate, uključite i one bez simptoma, procenat pozitivnih dnevno pada ispod 3%. A to znači da država izlazi na kraj sa epidemijom”, rekao je litvanski profesor Saulus Čaplinskas.

On je rekao da o savladavanju epidemije svedoči još jedan pokazatelj: kad je broj ozdravelih veći od broja novoobolelih.

Bar pola sveta čeka da vidi šta će biti s modelom borbe s koronavirusom, koji primenjuje Belorusija. A naročito kakve će učinke u toj borbi imati 9. maja održana vojna parada na kojoj je učestvovalo oko 15.000 ljudi. Manje nego ranijih godina, ali za stanje epidemije – mnogo.

Zasad je smrtnost od koronavirusa u Belorusiji, u poređenju s drugim zemljama, rekordno niska 0,56 %. Odnosno na 27.730 potvrdjenih slučajeva Covid-19 do 15. maja sa smrtnim ishodom je bilo 156 slučajeva.

Na svakih 100.000 stanovnika od Covid-19 je preminulo njih 1,65.

Ali pokazatelj o kome govori profesor Čaplinskas u Belorusiji je još visok. Udeo pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju testiranih 15. maja iznosio je 7%.

U Srbiji je 14/15. maja testirano 5.875 ljudi, od čega su 62 osobe ili 1,1# bili pozitivni.

U Hrvatskoj je 14/15. maja testirano 1.228 ljudi, pozitivna je bila jedna osoba ili 0,08%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com