CDC: Koronavirus se širi vazduhom i na razdaljini većoj od 2 metra

Objava na sajtu, a ne javno saopštenje, američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kojom ta uticajna institucija bitno menja svoj dosadašnji stav o glavnom načinu širenja Covid-19 izazvala je veliko uznemirenje u medijima, ali i medju naučnicima.

I zato što je, pošto je na sajtu CDC-a zapažena, odmah povučena uz objašnjenje da je na sajt greškom dospela nedoradjena.

Dakle, povlačenjem objave CDC ne negira osnovnu poruku: da se množe dokazi da se male čestice poznate kao aerosoli, koje proizvodi zaražena osoba kašljanjem, kijanjem, govorom i disanjem, mogu udahnuti nosom, ustima, disajnim putevima ili plućima.

„Smatra se da je to glavni način širenja virusa“, navela je CDC na svom sajtu, pa povukla na doradu.

„Sve je više dokaza da kapljice i čestice mogu ostati u vazduhu i biti udahnute od strane drugih osoba prelazeći distancu od šest stopa (1,8 metara), na primer tokom horskog pevanja, u restoranima ili fitnes centrima“, navela je CDC.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje tvrdi da se ljudi mogu inficirati ako dodirnu nešto što sadrži virus a onda svoj nos, usta ili oči ali više to be smatra glavnim načinom širenja infekcije koronavirusom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com