Nemački imunolozi našli rešenje za vakcinu AstraZeneka

Nemački stručnjaci za imunizaciju predložili su da se problem s nepoverenjem nemačkog stanovništva u efikasnost vakcine protiv Covid-19 AstraZeneka/Oxford reši tako što će vakcinisani tom vakcinom biti revakcinisani nekom od mRNA vakcina – Pfizer ili Moderna.

Takav predlog je u svom intervjuu za „Augsburger Allgemeinen“ izneo šef Nemačkog imunološkog društva Karsten Vacl.

„Imunitet, koji je izazvan vakcinom AstraZeneka, može se, bez problema, kasnije još jednom pojačati mRNA vakcinom, rekao je Vacl, a prenosi ARD.

On je ocenio da je aktualna rasprava o efikasnosti vakcine AstraZeneka pogrešna.

„Reći da je vakcina AstraZeneka drugorazredna, pogrešno je i s naučnog stanovišta i s obzirom na uticaj na javnost“, rekao je dr Karsten Vacl.

On je rekao da nema nikakvih problema da se čovek vakciniše jednom, a revakciniše drugom vakcinom, čak bi, s obzirom na više sojeva virusa, to bilo i preporučljivo.

Svetska zdravstvena organizacija je zauzela stav da se mogu za hitnu upotrebu odobriti sve vakcine protiv Covid-19 sa efikasnosti iznad 50 odsto. Efikasnost se utvrdjuje prema procentu učesnika kliničkih ispitivanja vakcinisanih jednom vakcinom, koji obole, u odnosu na procenat obolelih u kontrolnoj grupi, koja nije dobila vakcinu, nego placebo.

Smatra se da je efikasnost vakcine AstraZeneka najmanje 70 odsto (toliko vakcinisanih ne oboli).

Vakcina AstraZeneka je adenovirusna vektorska vakcina kakva je i ruska vakcina Sputnjik V.

Kompanija AstraZeneka i Nacionalni centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej potpisali su sporazum o saradnji koji je trebalo da vodi kombinovanoj primeni dve vakcine, kako bi efikasnost vakcine AstraZeneka bila povećana.

Klinička ispitivanja kombinovane primene – vakcinacija vakcinom AstraZeneka i revakcinacija vakcinom Sputnjik (efikasnost 92%) počela su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, državi koja je dosad vakcinisala najveći procenat stanovništva pre svega kineskom vakcinom Sinopharm.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com