Od ponedeljka svakom Nemcu jedan besplatan test na Covid-19 nedeljno

Od ponedeljka 8. marta svaki gradjanin Nemačke imaće pravo na jedan besplatan brzi test na Covid-19, koji će vršiti obučeno osoblje.

A danas je nemački ministar zdravlja Jens Špan na udaru kritika: njegovo obećanje da je obezbedjeno 5 miliona brzih testova, kao i centri gde će se testiranje vršiti, izgleda da će se sutra u mnogim delovima Nemačke pokazati kao „obećanje pusto radovanje“.

Istovremeno, testovi za samotestiranje su se u Nemačkoj pojavili u supermarketima i Nemci su u njima videli sjajnu priliku za preventivu i bezbedno održavanje porodičnih skupova.

Frizerski saloni već testiraju jednom nedeljno sve zaposlene, 600 evra troška nedeljno isplativ je trošak, tvrde vlasnici.

Raste pritisak privrede na nemačku vladu da dozvoli firmama da obezbede vakcine za svoje zaposlene. Sastanak o tom zahtevu u petak je otkazan, jer stav o tome još nije formiran.

U Nemačkoj i drugde množe se analize, koje pokazuju da dosad primenjene strategije zaštite najrizičnije grupe stanovnistva, starijih od 65 godina, nisu dale rezultate, smrtnost u toj populaciji i dalje je ogromna.

Predlozi da se prioritetno vakcinišu delovi stanovništva sa najviše kontakata i najživljom komunikacijom sve su češći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com