Po hitnom postupku odobren test koji će Amerikance vratiti na posao

Pošto je „razumno verovati“ da će „koristi od tog testa biti veće od rizika“ Američka agencija za lekove (FDA) je prošle nedelje po hitnom postupku dala prvu dozvolu za upotrebu testa za utvrđivanje postojanja u krvi antitela na koronavirus, preneo je Politico vest koju su prvi objavili STAT i New York Times.

Uobičajeno je da se od podnosilaca zahteva za odobrenje predtržišne upotrebe zahteva dokaz da je test efikasan, a da istovremeno ne proizvodi sporedne štete. Ovog puta je, zbog dramatične situacije, ova faza preskočena.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je saopštio da je testiranja na postojanje antitela počeo.

Ovaj test bi mogao da na posao vrati hiljade Amerikanaca ukoliko se utvrdi da su COVID-19 preboleli bez simptoma i tako stekli imunitet na smrtonosnu bolest. Takodje će bez sumnje biti prioritetno primenjen medju medicinskim radnicima.

Rezultati ovog testa trebalo bi da okončaju i neslaganja oko toga koliko su obolele osobe bez simptoma prenosioci bolesti koja može biti i smrtonosni. I uopšte, koliko je obolevanja bez simptoma rašireno.

Testiranje na postojanje antitela, odnosno postojanje imuniteta na novi koronavirus prošle nedelje je počelo u Rusiji, a test na antitela stvorili su i Nemci i najavili njegovu skoru upotrebu.

Veliki broj biomedicinskih firmi, laboratorija i instituta u svetu radi i na razvijanju vakcine protiv koronavirusa.

Američka firma Moderna i Kaiser Permanent Washington Health Research Institut  već su 16.marta počeli testiranje svoje vakcine na  ljudima, odnosno na četiri zdrava dobrovoljaca, pretpostavlja se takodje zahvaljujući skraćenom postupku, a Centar „Vektor“ u Novosibirsku (Rusija) počeo je testiranje svoje vakcine na miševima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com