Rezultati testiranja ruske vakcine objavljeni u The Lancet

Rezultati druge etape ispitivanja ruske vakcine Sputnjik V objavljeni su u relevantnom medicinskom časopisu The Lancet.

Kako je objavio direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dimitrijev, rezultati pokazuju da sporednih negativnih efekata vakcine kod testiranih dobrovoljaca nije bilo.

Kod svih je, rekao je on za Rusiju 1,formuran stabilan imunitet i nivo antitela jedan i po put veći nego kod osoba koje su prebolele Covid-19.

Vakcinu Sputnjik V stvorio je Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej,ciji je direktor Aleksandar Gincburg.

Vakcina je registrovana po skraćenoj proceduri 11.avgusta.

Masovna vakcinacija i istovremeno treća faza ispitivanja vakcine trebalo bi sutra sa počne na teritoriji Moskve. Planirano je da se vakciniše 40 000 dobrovoljaca. Dosad se na mos.ru prijavilo 5000.

I Dimitrijev i Gincburg kao i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin su objavili da su već vakcinisani tom vakcinom.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti obavestio je guvernera američkih saveznih država sa budu spremni za masovnu distribucuju vakcine protiv Covid-19 od 1.novembra, objavilo je više američkih medija bez preciziranja o kojoj se vakcini radi.

Kompanija Pfizer, koja vakcinu razvija sa nemačkom firmom BioNTech objavila je da bi ta vakcina mogla da bude spremna krajem oktobra.

Američka Federalna agencija za hranu i lekove ranije je objavila da ne isključuje mogućnost da po ubrzanoj proceduri dopusti upotrebu neke vakcine protuv COVID-19 ako proceni da su koristi od toga veće od mogućih rizika.

Na tu objavu su sa zabrinutošću reagovali naučnici i farmaceutski stručnjaci, pošto se sumnja da je rezultat političkog pritiska pred američke predsedničke izbore 3.novembra 2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com