U Rusiji danas počela masovna vakcinacija

U Rusiji je danas objavljen početak masovne vakcinacije protiv Covid-19 ruskom vakcinom Sputnjik V.

Da li to znači da od danas svaki građanin Rusije, koji to želi, a ne samo prioritetne grupe, može odmah da se vakciniše?

Cilj je da do kraja ove godine bude vakcinisano 60 odsto stanovnika Rusije odnosno 68,6 miliona ljudi.

Danas je saopšteno da je već proizvedeno 6,5 miliona vakcine Sputnjik V, do kraja februara se očekuje 11 miliona doza, a do marta 15 miliona doza. U međuvremenu će u opštu ponudu biti uključena i vakcina EpiVakKorona centra Vektor

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Černišenko izjavio je da „s današnjim danom u test-režimu počinje u regionima prijavljivanja za vakcinaciju na sajtu Госуслиги i na mobilnoj aplikaciji“ .

„Od 31. januara na portalu [Госуслуги] će se pojaviti poseban specijalni obrazac prijave za vakcinaciju. Prijaviti se može svaki građanin“, rekao je Černišenko.

Ipak, izveštač nemačke televizije ARD tvrdi da se građani Rusije od danas bez ikakve posebne prijave mogu vakcinisati protiv Covid-19 čak i u čuvenom moskovskom GUM-u (Государственный универзалный магазин).

Na sajtu grada Moskve, u kome je do sredine januara vakcinisano 140.000 ljudi, navedeno je da se trenutno mogu vakcinisati ljudi stariji od 60 godina, hronični bolesnici, studenti stariji od 18 godina kao i zaposleni u čak 26 sektora i organizacija.

Izveštač ARD-a tvrdi da je, prema anketama, samo 38 odsto građana Rusije spremno da se vakciniše.

U vezi i s pitanjem da li svi koji to žele i mogu da dobiju vakcinu odmah, u Rusiji traje spor oko potvrda o obavljenoj vakcinaciji koje bi mogle da obezbede neke privilegije vakcinisanim.

„Po okončanju druge etape vakcinacije, može se dobiti elektronska potvrda… Mi uzimamo QR, koji se može proveriti i imamo potvrdu da je sertifikat o profilaktičkoj vakcini verodostojan i njime će moći veoma komfortno da se koristi ukoliko negde bude zahtevan“, rekao je Černišenko.

Nije poznato da ovi sertifikati trenutno obezbeđuju bilo kakve privilegije sem što je grad Moskva penzionerima, koji su ih dobili, deblokirao socijalne karte za besplatnu vožnju javnim prevozom.

Ipak, sama mogućnost da ovi sertifikati u budućnosti svojim vlasnicima obezbeđuju privilegije i u Rusiji je predmet velikih sporova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com