Ustavni sud Nemačke: PCR test, i dece, pri povratku iz inostranstva, – ustavan

Ustavni sud Nemačke ocenio je da je ustavan obavezan PCR test na Covid-19 pri povratku u Nemačku iz rizičnih inostranih oblasti.

Sud je odbacio inicijativu jedne nemačke porodice, koja se u subotu vraća iz Majorke, za ocenu ustavnosti odluke nemačkih vlasti da se svi gradjani, pri povratku iz rizičnih inostranih oblasti, testiraju na Covid-19, prenosi ARD.

“Interes društva da se potisne i stavi pod kontrolu širenje infekcije ima prednost pred željom pojedinaca da se testiranju ne podvrgnu”, obrazložio je Sud svoju odluku.

Porodica se pozvala na narušavanje telesnog integriteta.

Sud je takodje odbacio razloge iste porodice da se testiranju ne podvrgne njihov dvogodišnji sin.

U obrazloženju Suda je navedeno da neprijatnosti testiranja „kratko traju i niskog su intenziteta“, a nasuprot tome su „životi velikog broja trećih osoba“ budući da i pojedine netestirane osobe mogu predstavljati opasnost od zaraze.

Nemačke pokrajine i savezna država danas odlučuju o merama za kontrolu širenja Covid-19. Medju spornim predlozima je i onaj da se obavezan test pri povratku iz rizičnih inostranih oblasti zameni 15-dnevnim karantinom. Koji je, opet, gotovo nemoguće kontrolisati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com