Vakcina protiv Covid-19 na slobodnom tržištu?

Serum institut iz Indije izazvao je salvu kritika humanitarnih organizacija svojom najavom da će na slobodno tržište izneti deo vakcina proizvedenih po licenci Oxford Univerzitet/AstraZeneka, prenosi nemačka televizija ARD.

Najava je izazvala toliko pažnje jer je Serum institut firma sa najvećim kapacitetima za proizvodnju vakcina na svetu. Dosad je taj Institut jeftinim vakcinama snabdevao zemlje trećeg sveta. A Fondacija Melinda i Bil Gejts tvrdi da se radi o vakcinama visokog kvaliteta.

Taj Institut je proizvodnju vakcine Oxford Univerzitet/Astra Zeneka počeo pre nego što je ona odobrena u Indiji, pa bi, prema sporazumu s indijskom vladom, Indiji već tokom januara trebalo da isporuči 100 miliona doza po ceni od 250 rupija odnosno samo 3 dolara po dozi.

Šef Serum instituta Adar Poonawalla je za indijsku televiziju NDTV izjavio da je to najniža moguća cena, koja firmi jedva da obezbedjuje ikakvu dobit, prenosi ARD citat Rojtersa.

Zato je Institut odlučio da deo proizvodnje ponudi privatnim klijentima na slobodnom tržištu po ceni od 13 dolara za dozu.

Humanitarne organizacije, kao Oxram, sad javno strahuju da bi ova ponuda mogla da bude novi razdor izmedju bogatih i siromašnih pošto su bogate zemlje sa 14 odsto svetskog stanovništva, kako je ranije objavljeno, već za sebe rezervisale 53 odsto proizvodnje vakcina-kandidata.

Upozorava se da se vakcinom odobrenom za hitnu upotrebu mogu vakcinisati samo prioritetne rizične grupe, ali Poonawalla veruje da će do iznošenja vakcine na slobodno tržište, ona biti odobrena u regularnom kompletnom postupku.

Uporedo sa time traje politički motivisana borba za tržište vakcine protiv Covid-19, koju vode najjače države, i to malo koga brine, jer je već oprobana praksa u drugim ne samo osetljivim proizvodnim sektorima, kao što je tržište energenata ili oružja. Pa se naviklo.

Inače, vlada Indije je odlučila da do jula 2021. godine obezbedi 300 do 400 miliona doza vakcine, ali Adar Poonawalla veruje da će Indija deo vakcina nabaviti direktno od kompanije Pfizer.

One thought on “Vakcina protiv Covid-19 na slobodnom tržištu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com