Čekajući da Fed snizi kamatu : Biće, al ne zna se kad će

Šef Federalnih rezervi Amerike Džerom Pauel oglasio se početkom ove nedelje i rekao mnogo ,ali ne dovoljno da se pouzdano zaključi kada će se američka centralna banka odlučiti na dugo očekivano snižavanje svoje ključne kamate,

Kako prenosi finanzen.net, Pauel je rekao da Fed sa snižavanjem kamate neće baš čekati da se inflacija vrati na ciljani nivo od 2 odsto, nego će voditi računa o tome da bi premalo ili prekasno snižavanje kamate moglo da ugrozi privredni razvoj i tržište rada,a prerano i prejako snižavanje bi moglo da ugrozi napredak ostvaren u snižavanju inflacije.

Zato Fed,kao i dosad, očekuje više dobrih podataka koji će jačati uverenje da se inflacija sigurno kreće ka cilju od 2%.

U te dobre podatke Pauel je uračunao nižu baznu inflaciju od očekivane u junu (3,3%)što ukazuje na „skroman dalji napredak“ kod cena.

I na osnovu komentara Fed-a, tržišni analitičari za ovu godinu očekuju jedno povećanje kamate američke centralne banke.

Pod pritiskom tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, Fed je jula 2019.godine,prvu put posle deset godina, snizio svoju kamatu za 25 baznih poena na 2-2,25%, da bi sa njenim snižavanjem nastavio tako da je marta 2022.godine iznosila 0-0,25%.

Tada su Federalne rezerve Amerike, pritisnute inflacijom počele da podižu tu kamatu, tako da je od marta 2022.godine do decembra 2022.godine višekratno porasla sa 0-0,25% do 4,25-4,50 odsto.

Danas ta kamata iznosi 5,25-5,50%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com