Danas ističe produženi rok za prodaju Komercijalne banke

Danas ističe produženi rok za podnošenje obavezujućih ponuda za kupovinu udela u Komercijalnoj banci ad.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo finansija Republike Srbije, rok je produžen na zahtev zainteresovanih kupaca.

Neobavezujuće ponude za kupovinu državnog udela od 83,23% u Komercijalnoj banci dale su tri banke i jedan fond. Ponude se kreću od 390 miliona evra koliko je za državni udeo ponudila Raiffeisen banka preko 430 miliona evra koliko je ponudila AIK banka do 450 miliona evra, koliko je ponudila Nova ljubljanska banka.

Koliko je ponudio američki fond nije objavljeno, ali se svejedno spekuliše da bi upravo taj fond mogao da postane vlasnik Komercijalne banke.

Ispunjavajući preuzete ugovorne obaveze država Srbija je 26. novembra od akcionara Komercijalne banke EBRD-a i IFC-a otkupila njihov udeo od 34,58% za 217 miliona evra.

Isti se udeo tog dana na Beogradskoj berzi mogao prodati za 162,2 miliona evra.

Upitanost da li je ovo najpovoljniji trenutak za prodaju Komercijalne banke nije bila dovoljno glasna.

Ali je mršavu nadu pobudio odgovor na pitanje o tome koji je u intervjuu Blicu dala guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Na pitanje da li bi prodala kompaniju za iznos koji ta kompanija može da zaradi za pet ili šest godina, ona je rekla: “Naravno da ne bih“. Doduše, odmah je objasnila šta je uloga NBS u nameravanoj privatizaciji, ali je malo nade ipak ostalo da guvernerka ne iznosi samo lično, neobavezujuće mišljenje o (ne)logičnosti ove prodaje.

U prvih šest meseci ove godine Komercijalna banka je ostvarila čistu dobit od oko 30,8 miliona evra ili 4,2% manje nego u istom periodu prošle godine.

Po izveštaju banke o devetomesečnom poslovanju ove godine, ostvarena je dobit pre oporezivanja od oko 60,3 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com