Juan postao ruska rezervna valuta

Prema podacima Centralne banke Rusije od 1.januara 2022.godine, kineski juan čini 17,1 odsto ruskih zlatno-deviznih rezervi, koje su 20.januara 2023.godine iznosile 594,6 milijardi dolara, računajući tu i 300 milijardi dolara sankcijama zamrznutih na Zapadu.

Ruska državna televizija je juna 2021.godine objavila da u ruskom Fondu nacionalnog blagostanja više nema nijednog jedinog dolara imovine, a prvi put se pojavilo zlato (20%), udeo evra je porastao na oko 40 odsto, a juana na 30 odsto.

Nedavno je Ministarstvo finansija Rusije utvrdilo nova pravila prema kojima udeo svake valute u tom Fondu može pasti na nulu, a da maksimalno učešće juana može biti 60 odsto, a evra 40 odsto.

U novembru su na Moskovskoj berzi transakcije u juanima dostigle udeo od 33 odsto, objavila je Centralna banka Rusije, a do sredine novembra 2022.godine, 6 ruskih kompanija (prvi je bio „Rusal“ Olega Deripaske) izdalo je 9 emisija obveznica nominovanih u juanima u ukupnoj vrednosti od 34 milijarde juana. Zvanični kurs juana 10,2525 rubalja za juan.

Kineske kompanije su u martu 2022.godine prvi put platile ruski ugalj juanima, a otvorena je i mogućnost plaćanja ruske nafte juanima.

Od početka 2022.godine, ruska fizička lica su kupila imovine u juanima za 140 milijardi rubalja, a u dolarima i evrima za 230 milijardi.

Kineski juan je definitivno rezervna valuta za Rusiju.

Centralna banka Rusije je još 2015.godine uvrstila juan u korpu rezervnih valuta, a 2022.godine je temeljno promenila struktura kako svojih zlatno-deviznih rezervi otkako joj je sankcijama onemogućen pristup njenim dolarskim (10,9 odsto ukupnih rezervi) i evro rezervama (33,9%).

Prema zapadnim izvorima, Rusija raspolaže rezervama juana u vrednosti od 45 milijardi dolara što bi moglo da joj pomogne da nadomesti gubitke koje Zapad očekuje da će u ruskom budžetu proizvesti maksimiranje cene ruskog gasa(180 evra za MWh) , nafte (60 dolara za barel) i naftnih derivata (još nije konačno :dizel 100 $za barel, mazut 45 $za barel) , koje su uvele države EU i G7.

Ruska nafta tipa Urals u petak je na tržištu koštala 58,55 dolara,ali se prodaje s velikim diskontom jer sankcioni rizici povećavaju troškove transporta.

Prema računici Bloomberg Economics, na koju se poziva Biznis Insajder, ruske rezerve juana mogle bi da pokrivaju novonastalu rupu u ruskom budžetu od jedne do tri godine zavisno od toga da li će cena nafte Urals biti oko 50 dolara, izmedju 40 i 50 dolara ili možda 25 dolara za barel. U ovom poslednjem slučaju, tvrdi se u toj računici, gubici zbog maksimirane cene ruske nafte postojećim rezervama juana bili bi pokriveni do kraja ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com