Koliko su plaćeni operski pevači?

Sava Vemić, operski pevač iz Srbije, pozvan je tokom konkursa „Velika opera“ u Moskvi da odgovori na pitanje: Kako su plaćeni operski pevači? Vemić je odgovorio da bi mu bilo drago da su bolje plaćeni, ali da se on iz ljubavi a ne zbog para bavi operom, koja, uostalom, rekao je, ne spada, medju najpopularnije umetnosti. Otud takvi honorari.

Njegovu opasku o popularnosti opere, oštro je demantovao operski režiser iz Rusije Dmitrij Bertman odlučnom tvrdnjom da je opera u Rusiji najpopularnija umetnost.

Da ogromna popularnost opere u Rusiji ima i svoju drugu stranu, pokazalo se neki dan, kad je planetarno poznata operska pevačica Ana Netrebko objavila na Instagramu oštro upozorenje, pošto su ona i njen suprug Jusuf Ejvazov održali koncert u Moskvi:

„Poštovani organizatori koncerata. Menadžeri i preprodavci – ako još jednom čujem da cena karte za moje koncerte prelazi granicu od 100.000 rubalja, ja više jednostavno neću doći…hvala vam svima“.

Cena karte za koncert koji je održan u čast nedavno preminulog ruskog operskog pevača Dmitrija Hvorostovskog, a kojim je dirigovao takodje planetarno poznati ruski dirigent i violinista Vladimir Spivakov, prodavana je na specijalizovanim sajtovima i za 150.000 rubalja.

Prosečna isplaćena neto plata u Rusiji je u novembru iznosila 38.848 rubalja (550 evra), 1 evro trenutno je po zvaničnom kursu 70,64 rublje. Karta za koncert Ane Netrebko koštala je znači 2.124 evra.

„Ja čak nisam u stanju da za svoje prijatelje kupim kartu za sopstveni koncert u Moskvi. I šta da radim povodom toga? Da ne nastupam uopšte u Moskvi?“, ruskim medijima se požalio Teodor Kurentzis, direktor Permske opere i baleta (Rusija).

Kurentzisov orkestar Music Aeterne održao je koncert u Moskvi za koji se cena karata kretala od 6.500 do 12.000 rubalja.

Za naš koncert u Salcburgu, rekao je Kurentzis, karta se mogla kupiti i za 35 evra.

Koliko od ovih cena pripada operskim umetnicima, nije navedeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com