Krediti poskupljuju, tražnja pada : Rast BDPa Amerike 0,6 odsto

Prema projekciji Odbora za otvoreno tržište Američkih federalnih rezervi, kamate američke centralne banke do kraja godine bi morale da porastu za još 125 baznih poena, mada veliki broj članova Odbora smatra da će 100 baznih poena biti dovoljno.

Tek, do kraja godine, ključna kamata Feda narašće do 4,5 ili najmanje 4,25 odsto.

„Kamate moraju ‘prilično brzo’ da se popnu do jednog restriktivnog nivoa“, rekao je šef Feda Džerom Pauel posle današnje odluke da kamate Fed budu povećane za 75 baznih poena na 3 – 3,25%.

Neizbežno povećanje kamata poskupeće kredite i smanjiti tražnju, pa je Fed korigovao i svoju prognozu rasta američkog BDPa u 2022.godini.

Taj rast će iznositi samo 0,2 odsto, što je za 1,5 procentnih poena nego što je Fed prognozirao u martu.

Kako prenosi finanzen.net, pitanje da li su SAD već ušle u recesiju ostalo je otvoreno jer „s podacima treba biti obazriv“.

Ali šef Feda Džerom Pauel je, najavljujući dalje povećanje kamata, ocenio da se recesija ne može isključiti.

„Niko ne zna da li će taj proces voditi u recesiju ili koliko će duboka ta recesija biti“, rekao je Pauel čiju borbu s inflacijom oštrim podizanjem kamata već porede sa politikom šefa Feda iz 1970-tih, 1980-tih godina Pola Vokera, kod koga je kamata dobacivala i do 20 odsto, ali uz slom rasta i rast nezaposlenosti, podseća finanzen.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com