Ne treba im SWIFT : Ruski oligarsi nadigrali sankcije preko sistema HAWALA

Shane Riedel, stručnjak za finansijski kriminal   i direktor kompanije Elucidate, tvrdi da su ruski oligarsi na vreme namirisali sankcije i još tokom novembra i decembra prošle godine prebacili svoj novac na sigurno preko neformalnog sistema plaćanja HAWALA.

U izjavi za Insajder, on tvrdi da se samo tako može objasniti što ruski oligarsi, i pored nevidjeno oštrih sankcija i dalje vode život na visokoj nozi.

Sistem plaćanja HAWALA je sistem koji omogućava transfer sredstava od jednog subjekta do drugog bez stvarnog kretanja bilo kakvog novca, o čemu ne postoji evidencija jer nije potrebna dokumentacija, objašnjava Insajder.

Drugim rečima, HAWALA omogućava pojedincima ili pravnim licima da obavljaju transakcije mimo tradicionalnog bankarskog sistema. Taj sistem se koristi decenijama, ali je učinjen ilegalnim u nekim državama kao što je Indija zahvaljujući odsustvu regulative.

Taj stručnjak za finansijski kriminal tvrdi da su u mesecima pred rusko – ukrajinski rat registrovane povećane novčane transakcije ruskih fizičkih lica.

„Mi smo registrivali novac koji dolazi iz inostranstva u matičnu zemlju uz malo novca u obratnom smeru, što je u disproproporciji – više od 10 odsto usmereno je ka ili od fiktivnih kompanija ili kompanija za koje mi procenjujemo da su fiktivne“ kaže Riedel za Insajder.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com