Nemci odahnuli: NATO ostaje u Avganistanu

Iako su SAD u vreme bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa sa talibanima, a na fonu uznapredovalih unutrašnjih avganistanskih dogovora, dogovorile povlačenje američke vojske iz Avganistana do kraja aprila 2021, do toga neće doći.

Nova američka administracija je na režim preispitivanja stavila sve odluke o povlačenju američke vojske, uključujući nove pregovore s talibanima, tokom kojih će im biti postavljeni novi uslovi.

Za ostanak u Avganistanu 10.000 vojnika NATO pledirao je generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg.

On je rekao, prenose opširno nemački mediji, da treba naći rešenje tako da NATO trupe u Avganistanu ne ostanu duže nego što je potrebno, ali da se odatle ne povuku pre nego što treba.

Medju 10.000 NATO vojnika u Avganistanu je 2.500 američkih i 1.100 nemačkih.

Jens Stoltenberg ponovo pokreće zahtev da i ostale članice NATO-a preuzmu veći stepen odgovornosti, a to znači i da odvoje više para za finansiranje tog Saveza. Iako njegovi izdaci tokom poslednjih 7 godina samo rastu.

Misli se pre svega na Nemačku.

Stoltenberg je podsetio, prenosi ARD, da dogovorenih 2 odsto nacionalnog BDP-a za odbranu trenutno od 30 članica izdvaja samo 9: SAD, Velika Britanija, Francuska, baltičke države, Grčka…dok je Nemačka na 1,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com