Posle tri američke banke, Credit Suisse u fokusu

Zbog bitnih razjasnjenja sa Američkom komisijom za hartije od vrednosti, švajcarska Credit suisse je za nekoliko dana odložila objavljivanje svojih mizernih finansijskih pokazatelja za 2022.godinu.

U utorak je taj izveštaj konačno potvrdjen : banka je 2022.godinu okončala sa 7,3 milijarde franaka gubitka.

Njena akcija je u utorak ujutro krenula snažno nizbrdo da bi se kasnije dnevni gubitak znatno smanjio, ali na fonu potresa u američkom bankarskom sistemu ulagači i finansijski analitičari su ostali pesimistični.

Akcija švajcarske banke od početka 2023.godine izgubila je više od petine svoje vrednosti (22,76%),a za poslednjih pet dana 16,39 odsto.

Učitavajući loše poslovne rezultate banke, njen menadžment se odrekao varijabile, pa će mu nagrada za 2022.godinu biti 32,2 miliona franaka prema 38,1 milion prošle godine.

I ostali zaposleni će na ime bonusa dobiti manje nego prošle godine :ukupna suma za bonuse je prepolovljena, pa će iznositi milijardu franaka prema prošlogodišnje dve milijarde.

Generalna skupština banke će 4.aprila,medjutim, usvojiti „Transformation Award“, odnosno nagrade koje će pripasti važnim saradnicima ukoliko uspe program restrukturiranja banke. Nagradni fond je ukupno 350 miliona franaka.

Kako je navela sama banka, a prenosi finanzen.ch, menadzeri bi mogli da budu nagradjeni sa ukupno 70 miliona franaka ukoliko, na primer, akcija banke na kraju 2025.godine bude 3,82 franka. Trenutno je vrednost te akcije 2,24 franka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com