Šta se dešava: Lekari na ulici i na Istoku i na Zapadu

S javnim zdravstvenim sektorom se nešto dešava – globalno. Lekari daju protestne ostavke i otkaze i na Istoku i na zapadu Evrope.

Za danas su veliko protestno okupljanje u Parizu zakazali francuski lekari i medicinske sestre. Pozvani su i pacijenti da njihov protest protiv urušavanja javnog zdravstvenog sektora podrže. Francuski mediji prenose da je širom zemlje oko 600 lekara dalo ostavke na svoje funkcije šefova odeljenja ili službi.

I na istoku i na zapadu lekari i drugo medicinsko osoblje žale se, pre svega, na narastajuću opterećenost.

„U poslednjih deset godina, administracija nije personal prilagodila aktivnostima, koje su narasle za 15%. Ima dve godine kako se sistem urušio”, rekla je za list Figaro Anjes Artman, sad već bivši šef dijabetogije u Pitie-Salpetriere. I ona je podnela “administrativnu ostavku” – znači da je nastavila da leči pacijente.

„Nećemo više da slušamo samo o finansijama, receptima i dobiti. Čovek mora da se pravda ako ima manjak boravaka. Ako neki pacijent ostaje u bolnici dugo, administracija to zove ‘bed blocker’, jer to sprečava da se otvori novi boravak u tom krevetu“, kazala je ona.

Ona kaže da je sad izazov da se lekari, medicinske sestre, bolničari vrate u bolnice.

„Broj kreveta se smanjuje jer nema dovoljno osoblja. U nekim odeljenjima neurologije ima 5 umesto 15 medicinskih sestara i pacijenti više ne mogu da se primaju”, kaže ona.

Anjes Artman navodi primer servisa za dijetologiju, kome je bila šef. Kaže da je tokom poslednje tri – četiri godine otišlo nekoliko medicinskih sestara, ali je ona uspela da napravi ekipu ovako: „Vikendom direkcija ostavlja samo jednu medicinsku sestru na 13 kreveta, bez lekara. To je anksiozno. Kako bih joj olakšala teret posla, ja ponekad petkom uveče pravim sledeće: manje teške slučajeve uzimam na svoje odeljenje, a težim slučajevima savetujem da idu u hitnu službu”.

Ona tvrdi da medicinske sestre u bolnicama javnog zdravstvenog sektora imaju sledeću platu: “Na početku karijere, medicinska sestra zarađuje 1,2 minimalne plate,a mi tražimo da medicinske sestre i nemedicinsko osoblje budu plaćeni kao kod naših evropskih suseda”, kaže ona.

Minimalna plata u Francuskoj je od 1. januara 2020. godine 1.219 evra, odnosno za 15 evra veća nego 2019. godine. Dakle, medicinska sestra u Francuskoj na početku karijere ima platu od 1.462,8 evra.

Anjes Artman tvrdi da sa tom platom, mlade medicinske sestre ne mogu da plaćaju stan, sem ako ne nadju cimerku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com