U pravi čas: Konferencija o investicionoj migraciji ili ekonomskom državljanstvu

Na Konferenciji o investicionoj migraciji ili ekonomskom državljanstvu, koja je počela juče u Londonu, sa teritorije bivše Jugoslavije učestvovaće premijer Crne Gore Duško Marković.

Konferenciju organizuje Henley&Partners, jedna od vodećih firmi u svetu za podsticanje investicione migracije posredovanjem izmedju onih kojima je potrebno državljanstvo i zemlje kojoj je potreban investitor.

Očito tim povodom, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore juče je ažuriralo spisak projekata u turizmu, koji se realizuju po državnom programu „državljanstvo za investiciju“.

Crna Gora je, naime, krajem 2018. godine donela Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja o posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Kandidatura za projekte zasnovana na ovoj Odluci može se podnositi od 26. februara 2019. godine do 31. decembra 2021. godine.

Do sada su prihvaćena četiri projekta: Izgradnja condo hotela „Kolašin Resort&Spa“, Kolašin“, izgradnja hotela „Breza“, Kolašin, po condo modelu poslovanja, izgradnja hotela „Kraljičina plaža“ Miločer, Budva, po mešovitom modelu poslovanja i izgradnja hotela  „Durmitor Hotel and Villas“, Žabljak, po mešovitom modelu poslovanja.

Prema pomenutoj odluci, investitor je u zavisnosti od područja Crne Gore u kome će se investicija realizovati (primorje i Podgorica; severni i centralni deo zemlje; slabije razvijena područja) dužan da na račun države Crne Gore uplati 450.000 odnosno 250.000 odnosno 100.000 evra i aplikaciju za sebe od 15.000 evra, za svakog od najviše četiri člana porodice po 10.000 evra i za svakog narednog člana porodice po 50.000 evra.

Na konferenciji u Londonu će učesnici – investitori i najviši predstavnici država, koje imaju ove programe investiranja za državljanstvo razmeniti iskustva u ovom poslu koji se dosta lepo širi, ali su neke njegove usputne pojave zabrinule Evropsku komisiju, pa je od zemalja članica zatražila oštrije kriterijume u ovom poslovanju državljanstvima.

Podstaknut time, ali i izveštavanjem medija o kiparskom državljanstvu kambodžanskog premijera Hun Sena i članova njegove porodice, Kipar, zemlja koja je medju prvima 2013. godine uvela državni program „investicija za državljanstvo“, odlučila je ne samo da pooštri uslove za prodaju svog državljanstva nego da i sve ranije dilove „investicija za državljanstvo“ proveri.

Pored investicije od 2 miliona evra, kojom pravo na državljanstvo stiču investitor i članovi njegove porodice, Kipar je uveo i obavezu uplate dopunskih 150.000 evra.

A kao rezultat provere novopečenih državljana na postojanje presuda za krivična dela ili postojanje tereta evropskih sankcija, Rojters je neki dan objavio da je sedam investitora i 19 članova njihovih porodica na toj proveri palo te su im oduzeta kiparska državljanstva. Medju licima, kojima je oduzeto državljanstvo, nalazi se 9 Rusa, 8 Kambodžanaca, 5 Kineza, 2 Kenijca, 1 Malezijac, 1 Iranac.

Da su ovako stečena državljanstva krhka i traju samo dok traju pare na koje se oslanjaju, a povrh toga su i politički preosetljiva, pokazuje i najnoviji primer iz Velike Britanije.

Tamo je nekoliko ne baš na sav glas razvikanih ruskih i proruskih bogataša, koji se obavezno nazivaju oligarsima, optuženo (portal Open Democracy Fondation) da za račun Moskve finansira Konzervativnu partiju i tako stvara podlogu za rusko mešanje u britanske parlamentarne izbore zakazane za decembar.

Radi se o Ljubov Černuhinoj, bivšoj ženi bivšeg zamenika bivšeg ministra finansija Rusije, Ljevu Mihejev, ali i Aleksandru Temerku, za koga ruski mediji ističu da je Ukrajinac, i o Džerardu Lopesu, koji nikad nije bio Rus, što samo po sebi ne demantuje tvrdnju da je blizak Moskvi, čemu se u Moskvi čude.

Ne treba ni reći da su svi oni sada britanski državljani i da su to postali, treba li i sumnjati, zahvaljujući tim parama o kojima je reč.

Na tu se činjenicu oslanjajući, Konzervativna partija je saopštila da od „inostranih državljana i organizacija ne prima nikakve iznose“. I to je tehnički, i u slučaju navedenih Rusa, tačno pod uslovom da se zaborave teški istorijski momenti koji su potvrdjivali floskulu „jednom stranac, uvek stranac“ ili u ovom slučaju „jednom Rus, (na Zapadu) uvek sumnjiv“.

Ruski forumaši od ovih vesti prave baš duhovite viceve, što takodje ništa ne dokazuje.

Tako jedan piše: “Elementarno. Putin ih je sve kupio. Pa se jedni kandidati Putina, bore s drugim kandidatima Putina“. Ni ovaj nije ništa manje vickast: “Traje debata u Domu lordova: ‘Ti si agent Putina!’, ‘Agent mi kaže“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com