UNESCO : Ukrajinski boršč je ugrožena nematerijalna kulturna baština

Pobeda u ratu za boršč je naša, napisao je ukrajinski ministar kulture Oleksandar Trkačenko na svom Telegram kanalu.

Dobićemo oba rata i rat za boršč i onaj drugi, slavodobitno je objavio Trkačenko uz vest da je UNESCO u petak prihvatio predlog Ukrajine i uvrstio ukrajinski boršč na listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine.

„Egzistencija te supe (…) nije u opasnosti sama po sebi, ali ljudsko i živo nasledje, koje je povezano s borščem u neposrednoj je opadnosti s obzirom da je mogućnost stanovništva da praktikuje i prenosi svoje nematerijalno kulturno  nasledje ozbiljno narušena zbog oružanog konflikta, a posebno zbog prisilnog iseljavanja zajednica“, navedeno je u obrazloženju Pjer Luidji Petrila iz komiteta UNESCO za evaluaciju ukrajinskog zahteva da se boršč uvrsti u listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine, iz kojeg citira AFP.

Sem što je ocenjeno da su Ukrajinci oružanim konfliktom i iseljavanjem onemogućeni da praktikuju tradiciju kuvanja boršča, onemogućeni su i u gajenju lokalnih  proizvoda, koji se koriste za spremanje boršča.

„Stanovništvo nije više u stanju da priprema ili gaji lokalno povrće koje je neophodno sa spremanje boršča „, navodi se u obrazloženju UNESCO.

Rusija i Ukrajina se spore oko boršča.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com