Ruža Ćirković: Ko ne pita koliko košta?

ZATO NEMAČKA DRŽAVA NIJE PROPALA: Taj dogadjaj često prepričavam, jer iako je davni, svaki čas je aktuelan. Na parlamentarne izbore u Nemačkoj 1998. godine putovala sam kao gost organizacije Inter Nationes – iz svake države je bio po jedan novinar. Pred put me pozove pokojni Živica Tucić, tada zaposlen u Ambasadi Nemačke u Beogradu, i kaže kako sekretar ambasade taj i taj hoće da porazgovara sa mnom, pa me poziva na ručak, a ja da izaberem restoran. Kažem ja: neka dodje kod nas u redakciju na kafu, a Živica ni da čuje, nego, valjda im je tako bilo  u programu, odlučno – ručak. Ako mora ručak, kažem, neka bude Protokol, a Živica još odlučnije: Protokol ne može, Protokol je mnogo skup. Tu se ja, hvala Bogu, ljutnem, pa objavim da ja, kad već odlučim da idem u restoran, ne pitam je li jeftino ili je skupo. E, kaže Živica, a nemačka država pita, zato nije propala! (Posle su oni izabrali restoran Vuk, sagovornik je bio vrlo zanimljiv i razgovor koristan).

DAČIĆ-AIRLINE VOZI DŽABE: Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić se početkom maja pola hvalio, a pola žalio kako je država Srbija avionom vratila kući oko 7.000 naših gradjana, koji su se zatekli u inostranstvu kad je izbila epidemija koronavirusa, a avionske veze popucale.

“Samo  na Maltu smo poslali tri aviona po naše ljude. Htela je Malta da pošalje avion da svako plati 220 evra, ali naši ljudi neće da plate. Mi nismo nikom naplatili ništa… Ali mi nismo turistička agencija, ne možemo više tako da funkcionišemo”, tako je situaciju opisao Dačić.

A MAAS-AIRLINE PO CENI OD 200 DO 1.000 EVRA: Nemački ministar inostranih poslova Haiko Mas, njegovi saradnici u Berlinu i nemački ambasadori širon sveta bavili su se tokom najveće korona-krize u martu i aprilu organizacijom turističkih putovanja kao i Dačić. Nemačka je 12 puta veća od Srbije i bogatija, pa je Maas-tours u sopstvenoj režiji kući vratio 67.000 Nemaca od oko 200.000, koliko se našlo u inostranstvu. A oni su, da sve bude nemački precizno, pre ulaska u avion nemačke vlade potpisali izjave da su spremni da za to putovanje nešto plate. Istu su izjavu morali potpisati i gradjani drugih država, vraćeni kući uz pomoć MAAS-AIRLINE.

Ovih dana svima njima na kućne adrese stižu računi čija visina zavisi od udaljenosti destinacije, cene koju do te destinacije za mesto u ekonomskoj klasi naplaćuju avionske kompanije i cene koju su naplaćivale druge države. Tako će Nemci, izvestio je nemački javni servis ARD, koji su kući vraćeni sa Kanarskih ostrva platiti 200 evra, oni koji su vraćeni iz Južne Amerike 600 evra, a oni koji su vraćeni iz Australije 1.000 evra.

Mas smatra da je naplata ovih računa i stvar pravičnosti, jer nisu svi imali sreće da ih kući vrati država, neki su prevoz već platili privatnim organizatorima povratka.

Ni u Nemačkoj nije posebno pomenuto, ali je pravično i prema svim ostalim poreskim obveznicima, jer država to je porez. Zašto bi oni koji nisu imali love za Karibe, plaćali put onima, koji su imali love za Karibe.

One thought on “Ruža Ćirković: Ko ne pita koliko košta?

  • 11. jul. 2020 at 18:54
    Permalink

    Nas niko ne pita koliko šta košta, ali uvek platimo najskuplje tuđe gluposti.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com