Advokatska komora: Vanredno stanje uvedeno na neustavan način

Advokatska komora Srbije je saopštila da je vanredno stanje u Srbiji uvedeno na neustavan način i upozorava da ljudska prava mogu biti ograničena samo ako to ograničenje  dopušta Ustav.

Saopštenje Advokatske komore prenosimo u celini:

„Upravni odbor Advokatske komore Srbije smatra da je vanredno stanje u Republici Srbiji uvedeno na protivustavan način.

Odluka predsednika Republike, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade kojom se proglašava vanredno stanje ne sadrži obrazloženje, zbog čega nije ni moguće utvrditi ispunjenost uslova za primenu člana 200 st. 5 Ustava Republike Srbije tj. razlog zbog kojeg Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije poziva predsednika Narodne skupštine da, sazove sednicu Narodne skupštine ili da gradjanima Srbije saopšti razloge zbog kojih Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Ustav RS član 200 st 1. propisuje da vanredno stanje proglašava Narodna skupština i ovo pravo Narodne skupštine kao organa zakonodavne vlasti ne može biti suspendovano bilo kakvom odlukom organa izvršne vlasti.

Ljudska prava zajemčena Ustavom mogu biti ograničena samo ako to ograničenje dopušta Ustav u svrhe radi kojih ga Ustav dopušta, u obimu neophodnom da se ustavna svrha, ograničenja zadovolji  u demokratskom društvu i bez zadiranja u suštinu zajemčenih prava.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije ne osporava neophodnost ograničenja pojedinih prava gradjana u cilju efikasnog sprečavanja širenja epidemije i zaštite zdravlja i života gradjana, ali istovremeno  insistira na, doslednom poštovanju odredbi Ustava od strane organa izvršne vlasti prilikom donošenja odluka koja prava u kojoj meri i na koji način mogu biti ograničena”.

Saopštenje Advokatske komore Srbije je potpisao njen predsednik Viktor Gostiljac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com